Reformen av dataskyddslagen ökar arbetarnas rättsskydd
Arbetsmarknadsorganisationerna överlämnade den 5 juni till kommunikationsministeriet ett förslag till delreform av dataskyddslagen om elektronisk kommunikation. FFC anser att förslagen förbättrar arbetarnas rättsskydd. Lagändringen innehåller flera villkor som säkerställer konfidensen i arbetstagarnas kommunikation och rättsskydd.
Delreformen av dataskyddslagen gäller olovligt bruk av arbetsplatsens e-post och skydd av företagshemligheter. Enligt förslaget har arbetsgivaren inte rätt att läsa innehållet i en arbetstagares e-post. Under vissa omständigheter får arbetsgivaren rätt att hantera identifikationsinformation i arbetstagarens e-posttrafik, men denna rätt begränsas av ett flertal villkor. I själva verket är hanteringen av identifikationsinformation arbetsgivarens sista utväg att säkerställa sina intressen.
Enligt förslaget bör arbetsplatserna i förväg göra upp skriftliga anvisningar om hur man utreder eventuella olägenheter och för att tydliggöra handlingsmodellerna. Uppgörandet av direktiv är en förutsättning för att kunna tillämpa andra regler på arbetsplatsen. Det förfarande som direktiven medger ska också behandlas inom ramen för samarbetsförfarandet, och före eventuell hantering av identifikationsinformation bör arbetsgivaren avge en förklaring till dataskyddsombudet om motivet till sitt agerande. Arbetsgivaren ska också årligen ge arbetstagarnas representanter en redovisning över eventuell genomförd hantering av identifikationsinformation.
När det gäller företagshemligheter kan dessa anvisningar tillämpas bara på de personer, som p.g.a. sin ställning har tillgång till hemligstämplad information. Enligt lagförslaget har arbetsgivaren inte heller rätt att kontrollera arbetstagarnas kontakter med t.ex. personalrepresentanter eller myndigheter.
FFC menar att det praktiska genomförandet av de bestämmelser som nu har föreslagits blir en utmaning också för arbetsmarknadsorganisationerna. Också dessa bör för sin del försöka försäkra sig om att bestämmelserna har blivit förstådda på arbetsplatserna och att tillämpningen av dem sker på det sätt som lagstiftaren har avsett.