Mördades för sin kamp mot mutor
Antonio ”Dodong” Petalcorin sköts ihjäl en tidig morgon i juli vid ingången till sin bostad. Hustrun Marilyn Petalcorin rusade ner från övervåningen när hon hörde hårda smällar. På marken låg maken livlös. Han hade skjutits med flera skott i huvudet.
Filippinerna är ett av världens farligaste länder för fackligt aktiva. Speciellt farligt är det på landets sydligaste ö Mindanao. Här har tre fackliga transportledare mördats i år. Antonio ”Dodong” Petalcorin var ordförande för transportfacket NETO i Davao, den största staden på Mindanao, när han sköts utanför sitt hem.
– På några sekunder förvandlades jag till en halv människa, säger änkan Marilyn Petalcorin när jag träffar henne i Davao.
– Jag och Dodong hade varit ett par sedan jag var 16 och han 18 år. Han var min första och enda kärlek.
Några månader tidigare hade Dodongs kollega Emilio De Jesus Rivera skjutits ihjäl av en yrkesmördare. Det senaste offret var transportarbetaren Alimudin Lucman som sköts ihjäl av okända män i staden Cotabato för några veckor sedan.
Dessutom har transportledaren Carlos Cirilo i Davao tvingats gå under jorden sedan ett par granater, som inte exploderade, slängdes in i hans hus.
Krävde mutor på nästan 800 euro
I dag kämpar Marilyn Petalcorin tillsammans med Dodongs arbetskamrater i NETO för att den populära transportledaren ska få rättvisa.
Hon tvekar inte om att peka ut den person som hon anser ligga bakom morden på Dodong och Emilio Rivera.
– Den enda som hade anledning att döda Dodong var en av cheferna för den regionala transportmyndigheten, framhåller Marilyn när hon visar mig platsen där hon hittade sin mördade make.
– Denne person krävde mutor på 45 000 pesos (cirka 770 euro) av varje chaufför för att förnya eller utfärda ett nytt trafiktillstånd. Mutan skulle en chaufför betala utöver de 10 400 pesos (knappt 180 euro) som är det lagstadgade beloppet för ett tillstånd.
Dodong, Rivera och Cirilo protesterade mot detta och anmälde tjänstemannen för korruption till Filippinernas ombudsmannamyndighet. Transportledarna organiserade också demonstrationer utanför tranportmyndighetens kontor i Davao och massmedia började skriva om fallet.
Nya tar upp kampen för rättvisa
– Dodong var otroligt omtyckt av våra medlemmar, säger jeepneyföraren Ruel Duco som är vice ordförande i NETO.
– Han tvekade aldrig att ta strid mot myndigheterna, ställde alltid upp när vi chaufförer behandlades dåligt. Att vissa tjänstemän ibland kräver mutor var något som Dodong aldrig accepterade.
Enligt Ruel är det för en jeepneyförare omöjligt att klara av att betala mutor på tiotusentals pesos.
– Jag jobbar 14–15 timmar per dygn, sex dagar i veckan, och får som mest ihop en dagsinkomst på 300–350 pesos (5–6 euro) . Intäkterna ska räcka till mat och skolavgifter för mina två barn. Min hustru arbetar inte. Som regel är utgifterna högre än det jag kör in vilket gör att jag ibland måste låna pengar av släktingar och vänner.
Ruel Duco har dessutom lån på jeepneyn och har inte råd att rusta upp den trots att den håller på att falla ihop.
– Våra tre ledare som anmälde byråkraten har tystats men NETO:s medlemmar kommer att fortsätta kämpa för rättvisa för våra mördade kamrater och för att ställa anstiftaren av morden till svars, förklarar Ruel Duco som är en av de nya ledare som har tagit över efter Dodong Petalcorin.
– Flera tidigare styrelseledamöter har hoppat av efter morden. Men vi som nu ingår i styrelsen kommer inte att ge oss även om vägen till rättvisa blir lång. Själv fick jag alltid stöd och hjälp av Dodong när det var något problem.
41-årige Ruel började köra mopedtaxi, tricycle, som 14-åring. Han organiserade för åtta år sedan en facklig organisation för tricycleförare och träffade då Dodong Petalcorin.
– Vi hade regelbundet kontakt med varandra. Mordet var en stor chock för oss alla. Visst hade Dodong fått flera hot men att någon skulle gå så långt som till att mörda honom kunde jag inte föreställa mig.
”Vi har mäktiga intressen att kämpa mot”
Sorgen gjorde att Marilyn Petalcorin först kände sig handlingsförlamad. Men i dag kämpar hon för att få rättvisa för sin mördade make.
– Dodong var en underbar make, livskamrat och far. Det bästa sättet att hedra Dodongs minne är genom att försöka få de skyldiga åtalade. Men samtidigt är jag realist och inser att vi har mäktiga intressen att kämpa mot. Mannen som jag vet anstiftade mordet lär ha några senatorer som vänner och de kommer säkert att försöka skydda honom.
Marilyn berättar gripande om sitt liv och sin kärlek till Dodong. De träffades som tonåringar när Dodong precis börjat på en sjömansskola.
– Han gjorde bara en resa som motorman innan han slutade segla. Dodong brukade på skämt säga att det berodde på att jag var så vacker att han inte vågade lämna mig ensam längre perioder.
Paret fick tre barn och Marilyn har också två barnbarn.
– Barnen och barnbarnen, och vännerna i den lokala kyrkan och i NETO, är det som gör att jag orkar leva vidare.
Vittnesmål av en yrkesmördare
Den morgon som Dodong sköts noterade Marilyn att maken satt på knä och bad i 20–25 minuter i stället för fem minuter som han brukade göra.
– Kanske hade han en föraning om att allt inte skulle bli som vanligt. Bara någon minut efter att han slutat be blev han skjuten. Mördaren gick enligt ett par grannar sedan lugnt iväg och försvann på en motorcykel som stod parkerad ett par hundra meter från vårt hus.
En dag senare besöker jag och Marilyn Petalcorin polishuset i Davao och träffar polismästaren Ronald De la Rosa. Polischefen presenterar vid mötet ett färskt vittnesmål om hur planläggningen av morden på transportledarna gick till. Vittnesmålet hade en dag tidigare lämnats av Rogelio, en välkänd yrkesmördare i staden som nu sitter fängslad anklagad för ett annat mord.
Av den skrämmande läsningen framgår tydligt vem som gav order om morden och att de hyrda mördarna blev lovade 50 000 pesos (ungefär 850 euro) för varje utfört mord.
Trots det detaljerade vittnesmålet förklarar polischefen att det gäller att inte konfrontera den troliga beställaren av mordet för hårt.
– Rogelio som undertecknat vittnesmålet är en känd gangster och det finns en risk att han inte anses vara ett pålitligt vittne i en rättegång, säger De la Rosa.
Vädjar till presidenten
Den fackliga centralorganisationen Sentros generalsekreterare Josua Mata anser att de många morden och hoten mot fackliga företrädare undergräver Filippinernas demokrati.
– Vårt lands politiska ledning och ytterst presidenten borde ha agerat för länge sedan för att stoppa utvecklingen och se till att de som ligger bakom morden grips och ställs inför rätta, säger Mata.
NETO som har omkring 1 500 medlemmar ingår i det filippinska transportfacket NCTU som i sin tur är medlem i Sentro. NCTU hör också till den internationella transportfederationen ITF. Nyligen uppmanade ITF i ett öppet brev Filippinernas president Noynoy Aquino att agera för att få de som låg bakom mordet på Dodong Petalcorin åtalade.
När jag i september kom hem till Sverige från Filippinerna kontrollerade jag mitt Facebook-konto. Den första vänförfrågan som kom upp var från Dodong Petalcorin. Han hade skickat den till mig två dagar innan han mördades.
Lennart Johnsson