Matbiten: Moussaka
2 st auberginer (ca 700 g)
1 tsk salt
Ostsås:
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl riven emmentalerost
1 krm salt
1 msk sesamfrön
Köttfärssås:
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
smör
500 g lammfärs
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 krm mald kanel
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk oregano
Sätt ugnen på 225 grader. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka i ca 15 min.
Vispa mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka i ca 3 min. Rör ner osten. Smaka av med salt.
Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna i ca 1 min per sida. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Tips! Byt ut aubergin mot squash eller potatisskivor. Du kan också med fördel byta ut en del av köttet mot röda linser. Reglera vätskemängden enligt behov.