Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Len potatissoppa med…

Len potatissoppa med fänkål. Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Len potatissoppa med fänkål

800 g mjölig potatis (Rosamunda, Van Gogh)

1 fänkål (ca 250 g)

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 buljongtärning

2 msk rybsolja

ca 7 dl vatten

1–2 dl grädde


Örtsås:


1 kruka persilja

½ dl nötter (pistage, valnöt eller cashew)

1 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

salt


Skala potatis, lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Skiva fänkålen tunt. Hetta upp en skvätt matolja i vid kastrull. Fräs potatis, lök och vitlök en stund utan att de tar färg. Tillsätt fänkålen. Häll över vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Tillsätt buljongtärning. Låt koka tills allt är mjukt, ca ½ timme.


Gör under tiden örtsåsen genom att mixa alla ingredienser med stavmixer. Smaka av med en nypa salt.


Mixa soppan med stavmixer, tillsätt grädden och smaka av. Servera med en klick örtsås.