Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Matbiten: Höstlig blomkålspuré…

Höstlig blomkålspuré. Recept: Elisabeth Eriksson.

Nyhetsartikel

Matbiten: Höstlig blomkålspuré

Årets grönsak, blomkålen, är en matig grönsak som ger bra mättnad. Inhemsk blomkål finns ännu en tid framöver i handeln. Nu gäller det att tillreda olika läckra rätter till vardag och fest av den.

250 g potatis

1 msk olja

1 vitlöksklyfta

1–2 färsklök med blast

1 blomkålshuvud, delad i fyra bitar

1 l grönsaksbuljong (1 tärning per 1 l vatten)

½ l kantarell eller annan svamp

basilika, persilja eller annan ört

1 dl riven Västerbottenost

1 dl grädde

ev. salt & peppar


Skala potatisen och skär den i klyftor. Krossa vitlöken och skiva färsklöken. Spara en del till garnityren. Värm upp en tjockbottnad kastrull och häll i en skvätt olja. Fräs lök och potatis under omrörning. Tillsätt vätskan och låt koka 10 minuter.


Tillsätt blomkålen och låt koka mjukt. Slå av en del av kokspadet (och ta tillvara), tillsätt ost, grädde och rejält av favoritörten. Purea med stavmixer. Späd på med kokspadet för att få den perfekta konsistensen.


Ansa svampen och stek den torr i het panna tillsammans med lite av löken. Smaka av soppan och toppa portionerna med svampen och lökblandningen.