”Lätt att den starkare mjölkar den andra”
En förhandling är en invecklad process där flera omständigheter påverkar varandra. Om inte utgångspunkterna är i skick är risken stor att också bra idéer och målsättningar rinner ut i sanden.
– Oerfarna arbetsgivarrepresentanter kan ha svårt att se helheten och drar istället bara hemåt utan att tänka på att samarbetet med arbetstagarsidan blir lidande. Då går det lätt att den starkare parten bara mjölkar den andra, säger Ronny Norrgård som är huvudförtroendeman på slipmaterialstillverkaren Mirka i Jeppo i Nykarleby.
Ronny har personlig erfarenhet av hur sköra processer förhandlingar kan vara.
– Vi har sedan ett år tillbaka en ny personalchef på fabriken. Sedan han började har vi faktiskt bara förhandlat fram ett enda lokalt avtal, som handlade om skiftesarrangemang. Han är ny i rollen och förhandlingssituationer där man söker gemensamma lösningar verkar vara obekväma för honom.
Enligt Ronny Norrgård måste det finnas ett ömsesidigt förtroende mellan två likvärdiga förhandlingsparter för att det ska finnas en chans att ro förhandlingarna i land.
– Man ska spela med öppna kort och inte försöka driva något annat än det man har uppgett som målsättning.
Ronny Norrgård tipsar om att det kan vara värt att sätta sig ner och förhandla någon annanstans än i samma gamla mötesrum på arbetsplatsen.
– Det kan leda till en bättre och mer kreativ atmosfär. Är inte förhandlingsatmosfären den rätta så kan förhandlingarna snabbt stranda.
På sin vakt
Ronny Norrgård förhåller sig skeptiskt till att regeringen vill utöka det lokala avtalandet på arbetsplatserna.
– Det finns ju exempel på företag där det råder en bra förhandlingskultur, men det finns minst lika många exempel på arbetsplatser där det inte fungerar alls. Där är det arbetsgivaren som ensidigt styr och ställer.
Ronny påpekar att grundpelarna och minimiarbetsvillkoren hör hemma på förbundsnivå. Lokala förhandlingar om detaljer och fabriksspecifika lösningar är däremot välkomna.
– Går man helt över till lokalt avtalande så är jag rädd för att det blir en riktig djungel och att det kan gå riktigt illa.
Arbetsgivarnas iver för fler lokala avtal tyder enligt Ronny Norrgård på något helt annat än en vilja att lösa problem.
– Det verkar som om många arbetsgivare egentligen bara vill nedmontera hela kollektivavtalssystemet och försämra arbetsvillkoren.
Johan Lund