Klar förbättring i arbetstagarnas utbildningsmöjligheter
FFC anser att den så kallade tre dagars utbildningsrättigheten klart förbättrar arbetstagarnas möjligheter till kompetensutvecklande utbildning och arbetshälsofrämjande åtgärder samt gör det lättare att förbereda sig för förändringar i arbetslivet. Om den lag om kompetensutveckling som arbetsgruppen föreslår träder i kraft, ger den nya möjligheter att på arbetsplatserna öka arbetets produktivitet och resultat genom att arbetstagarnas yrkeskunskap förbättras.
– Den nya lagen skulle medföra att arbetstagarnas kompetensbehov utreds och planer för kompetensutvecklingen uppgörs på alla arbetsplatser. Genom ett nytt skatteavdrag uppmuntras arbetsgivarna samtidigt att satsa på personalutbildning. Lagen ger ökade möjligheter att främja arbetsförmågan och arbetshälsan också hos löntagare över 55 år, säger FFC:s utvecklingsdirektör Saana Siekkinen.
Hon anser att det är viktigt att planeringen av kompetensutvecklingen i fortsättningen gäller alla arbetstagare på arbetsplatserna. En stor del av arbetstagarna som hör till FFC har inte fått möjlighet till utbildning som arbetsgivaren bekostar. Enligt FFC:s färska arbetslivsbarometer deltog färre än hälften (44 %) av FFC:arna i fjol i utbildning som bekostades av arbetsgivaren.
Enligt förslaget skapas olika möjligheter att på arbetsplatserna utreda personalens kompetens och göra upp planer för kompetensutveckling. Arbetsgruppen föreslår vidare att en arbetstagare kan få utbildningsledighet av typ studieledighet i undantagsfall, då arbetstagaren inte på flera år deltagit i utbildning och man inte lyckats nå samförstånd med arbetsgivaren om hur utbildningen ska ordnas. Ledigheten skulle vara tre dagar per år och för den tiden skulle Utbildningsfonden betala arbetstagaren en ersättning som motsvarar lönen.
– Viktiga detaljer återstår att lösa vid den fortsatta beredningen av lagen. FFC anser att man vid beredningen bör fästa speciell vikt vid att visstidsanställda behandlas likvärdigt också i det fall att de inte på flera år fått delta i utbildning som bestäms i lagen, säger Saana Siekkinen.
Arbetsgruppen har konstaterat att det finns problem hur utbildningskostnader för löntagare behandlas skattemässigt. Finansministeriet ska ta sig an dessa problem.
Nya uppgifter för förtroendemännen
– Den nya lagen är en stor utmaning för arbetsplatsernas förtroendemän, som enligt förslaget ska delta i planeringen av personalens kompetensutveckling. Utbildningen av förtroendemännen för de nya uppgifterna kommer att vara en stor uppgift för fackförbunden, säger Saana Siekkinen.
FFC anser det vara viktigt att lagförslaget om kompetensutvecklingen på arbetsplatserna behandlas i riksdagen redan i höst. Då kan lagen träda i kraft från början av 2013. Samtidigt bör man se till att en motsvarande verksamhetsmodell och motsvarande incitament för arbetsgivarna genomförs också inom den offentliga sektorn.
Mer information
- Utvecklingsdirektör Saana Siekkinen, tfn 040 834 5030
- Intressebevakningsdirektör Nikolas Elomaa, tfn 050 386 3339