Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Kajplatsen: Dagens viktiga läs…

Kaj Korkea-aho är författare.

Nyhetsartikel

Kajplatsen: Dagens viktiga läsning

Finländska män står inför en allt större risk att misslyckas i arbetslivet och få allt sämre relation till sin partner och sina barn. Statistiskt sett är du som läser detta inte en man, men om du är det har du i synnerhet all anledning att läsa vidare. Situationen är hotfull och alarmerande, och den förvärras hela tiden.

All forskning visar nämligen detta: människor som läser har större framgång i såväl sitt personliga liv som i arbetslivet. Man blir smartare, mer empatisk, man får en större förståelse för världen och sig själv. De som läser böcker och tidningar blir faktiskt bättre på det mesta, vare sig det handlar om att räkna, utföra fysiska prestationer eller umgås med sina barn. Det tråkiga är att det läses allt mindre över hela världen, att män läser klart mindre än kvinnor, och att Finland toppar världsstatistiken för skillnaden mellan flickors och pojkars läsande.

William Brozo, professor vid George Mason University i Virginia, är expert på pojkars läsande och besökte nyligen Finland för att göra oss uppmärksamma på hur allvarlig vår situation är, och ge oss råd om hur vi kan få rätsida på alltsammans. Föreläsningssalen fylldes av (kvinnliga) bibliotekarier och modersmålslärare som alla verkade ha märkt av den oroande trenden. Föreläsningen och den därpå följande diskussionen var väldigt praktisk och lämnade en hoppfull känsla.

Brozo efterlyser manliga förebilder: läsande pappor, lärare och idrottare. Han berättar varmt om bokcirklar för pojkar, ledda av män, berättar om idrottslag i USA där man läser tillsammans mellan träningarna. Han talar om att möta den motsträvige läsaren i hans egen intressesfär. Ifall pojken gillar hiphop, visa honom låttexter, intervjuer, en musikbiografi. Gillar han fotboll, börja med sportsidorna och ungdomsböcker med idrottstema. Alla knep är sedan tillåtna på vägen från enkla texter till mer avancerade.

Via vitsböcker, serietidningar och grafiska romaner rör man sig gradvis mot äventyrsböcker och hobbyböcker och vidare mot faktaböcker och romaner. Brozo rekommenderar att böckerna man lyfter fram som läsande förebild ska vara händelserika, mystiska, äckliga och roliga.

Läsning och läslust börjar alltid med upptäckarlust. Jag fastnade för det som Brozo kallar "Book talk", en strategi jag själv använder mig av när jag är ute i skolor och talar om skrivande, och som jag varmt kan rekommendera. Det handlar om att försöka sälja in en berättelse genom en presentation som tar fasta på något mysterium och avslutas vid en särskilt dramatisk punkt. Man vet att man har lyckats om man hör harmsna ljud eller en särskild mättnad i tystnaden efteråt. Nyfikenheten finns inbyggd i varje människa, och lyckas man väcka den är det väl förspänt för att även den mest motsträvige läsare kommer att vilja stilla den.

Kaj Korkea-aho