Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Jul på jobbet

Tom Wallsten berättar att brandmännen försöker skapa julstämning på stationen. Man lagar julmat och familjemedlemmarna är välkomna på besök.

Nyhetsartikel

Jul på jobbet

Då största delen av befolkningen är ledig och firar jul med nära och kära, knegar andra på jobbet.

Det är många inom FFC:s branscher som jobbar på julen. Närvårdare, brandmän och elmontörer hör till dem som håller i gång samhällets basfunktioner. Personalen på hotell, restauranger och kryssningsfartyg ger andra en minnesvärd jul. En del jobbar på fabriker där processerna är svåra att köra ner till jul.

Julstämning på brandstationen

På brandstationen i Jakobstad är beredskapen normal på julafton, men mellan de brådskande utryckningarna tar man det lugnare och satsar på att skapa julstämning.

– Vi hittar på något program, vi lagar julmat och familjemedlemmarna får komma på besök, berättar brandförman Tom Wallsten vid Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk.

Toms skift jobbar från klockan åtta på julaftonsmorgonen och får gå hem först på juldagsmorgonen. Brandmännen jobbar alltid 24 timmar och är därefter lediga i tre dygn.

– Det första lediga dygnet brukar gå till vila och återhämtning. Hur länge det tar att återhämta sig beror förstås på hur många utryckningar och hur mycket annat program man har haft under dygnet.

Familj och vänner har vant sig vid den udda rytmen, för Tom Wallsten har jobbat som brandman i nästan 19 år. Han upplever inte heller att det är ett problem för familjen att han jobbar på julaftonen.

– Åtminstone i vår familj firar vi julafton på juldagen i stället och det fungerar bra.

Mikael anmälde sig som frivillig

För en dryg månad sedan blev det klart att svitvärd Mikael Svanberg på MS Gabriella ska jobba sin femte jul under sina tio år på Viking Line.

– Jag kommer på jobb den 23 december och jobbar fram till nyår. Nyårsafton får jag alltså fira i land, säger Mikael som frivilligt bytte skift med en kollega som har barn.

– Min arbetskompis undrade om jag kunde tänka mig att byta tur med honom. Jag tänkte att jag kan komma in frivilligt så att så många som möjligt får fira jul hemma med familjen.

Mikael har själv ingen familj och därför hade han inget emot att jobba över julhelgen.

– Det kanske till och med är trevligare att vara på jobb här ombord med arbetskompisarna. Så får man ju också julmat och -dryck utan att själv behöva anstränga sig. Maten brukar dessutom vara riktigt bra eftersom kockarna vill satsa det lilla extra när det är jul, konstaterar Mikael nöjt.

Alla med familj kan ändå inte vara lediga vilket också syns under färden mellan Helsingfors och Stockholm.

– Många har familjemedlemmar med ombord. Också stämningen och klientelet på färjan varierar från vanliga kryssningar. Förutom att det serveras julmat, för resenärerna med sig lite julstämning och det går överlag lugnare till, säger Mikael Svanberg.

Vårdaren är van att jobba under julen

När närvårdaren Ulla Renfors såg att hon jobbar den här julen tog hon det med ro. Hon är van efter 30 år i vårdbranschen.

Ulla jobbar på De gamlas hem i Jomala på Åland. Här bor de åldringar som behöver tillsyn och hjälp dygnet runt och som är för vårdkrävande för kommunernas egna äldreboenden.

I år har Ulla förmiddagspasset på julafton och börjar klockan sju. På juldagen jobbar hon också från tidig morgon till eftermiddagen.

– Det är helt okej för mig som har vuxna barn. Julfirandet känns inte så viktigt längre och jag brukar fira med mina barn och deras familjer antingen veckoslutet före eller efter själva julhelgen, säger hon.

Ulla är van vid att jobba under julen. Hon har faktiskt jobbat sju jular i ett sträck.

– Det blir en speciell stämning på hemmet under julhelgen. Vi har självklart julgran och övrigt julpynt och det serveras julmat. Dessutom brukar anhöriga komma och dricka julkaffe. Vi anställda har hittills bjudits på julmiddagen men jag vet inte hur det blir i år när det ska sparas på det mesta, säger Ulla Renfors.

Ett gott tecken att fabriken inte stannar

Cellulosachaufför Johan Granlund kommer att tillbringa julaftonskvällen på UPM-Kymmenes cellulosafabrik i Jakobstad.

– Jag har fem kvällsskift i rad under julen, från den 22 till den 26 december. Där är mitt julfirande, säger Johan som är tvåbarnsfar.

– Det är klart att det skulle vara roligt att vara hemma med flickorna. Den äldre har flera gånger sagt att det är tråkigt att jag ska jobba på julen.

Johan konstaterar att kvällsskiftet från klockan 14 till 22 är det sämsta med tanke på julaftonen. De som kommer till nattskiftet hinner vara hemma med familjen under början av kvällen och de som jobbar morgonskift kommer hem tidigt på eftermiddagen.

Johan påpekar att tröskeln att stoppa produktionen under julen är hög.

– Det är riskabelt att köra ner fabriken, i synnerhet på vintern när det finns en risk att rören fryser. Det kan orsaka problem i flera månader. Samtidigt är det ju bra att varorna går åt. Man får vara glad att man har jobb. Och om fabriken går på julen får alla arbetstagare tre lediga dagar, också de skift som inte jobbar just då.

Jonny Smeds, Johan Lund, Helena Forsgård

Läs hela reportaget i papperstidningen (Löntagaren 6/2013)