Förtroendemannens rätt att representera hyrarbetare
En viktig förbättring i övervakningen av hyrarbetet är att förtroendemännen i användarföretagen får rätt att representera också hyrarbetarna i företaget. Förtroendemannen kan i framtiden allt lättare se till att hyrarbetaren får de förmåner som tillkommer honom. Förändringen kompletterar stadgandena i samarbetslagen och konfirmerar beställarens ansvar. Förslaget ingår i det betänkande som en trepartskommitté idag överlämnade till arbetsministern.
FFC välkomnar kommitténs förslag. Det finns en hel del att korrigera när det gäller hyrarbete och andra atypiska anställningar och i underentreprenader. Ett problem är t.ex. fortfarande att man kan ersätta arbetstagare i användarföretaget med hyrarbetare. FFC:s målsättning har varit att åstadkomma spelregler för hyrarbete, för att bl.a. förbättra hyrarbetarnas ställning och kvaliteten i hyrarbete. FFC anser att också hyrarbete borde bygga på heltids och fasta anställningar, så som lagen förutsätter. Också användarföretagets arbetstagare behöver större trygghet, som förhindrar att de byts ut mot hyrarbetare. Dessutom borde man effektivera övervakningen av hyrarbete.
De förbättringar kommittén föreslår gäller reglerna för prövotid och hyrarbetarens rätt att få en skriftlig utredning om anställningens villkor också i de fall där anställningen varar under en månad. Dessutom kom man överens om att öka informationsutbytet mellan användarföretaget och arbetskraftsuthyraren. Kommittén enades också om att sammanställa en guide om hyrarbete.
Kommittén går samtidigt in för att föreslå en fortsatt utredning om hyrarbetarens rätt till resultatlön och om tillämpningen av lokala avtal. Effekterna av lagen om beställarens ansvar och de utländska arbetstagarnas arbetstillstånd är också frågor som skall utredas vidare.
Enligt kommittén är det viktigaste dock nu att hyrarbetarna ges fasta heltidsanställningar och garanteras de rättigheter, bl.a. rätt till familjeledigheter o.dyl. som följer med en anställning. För att förverkliga detta krävs bl.a. att arbetsgivaren är villig att organisera arbetet så, att lagstiftningen kan förverkligas. Kommittén förde här fram den så kallade poolmodellen, enligt vilken samma företag förbinder sig att sysselsätta samma arbetstagare vid olika tillfällen.