FFC om vårdreformen: Alla måste ha samma rättigheter
FFC betonar att det är viktigt att trygga alla människors lika rättigheter när strukturerna inom social- och hälsovården förnyas.
Regeringen presenterade i dag sitt förslag till vårdreform. FFC:s arbetslivsdirektör Saana Siekkinen kritiserar förslaget för att det innebär att man i valfrihetens namn överför en betydande del av den offentliga makten och det offentliga ansvaret till den privata sektorn.
– ”Valfrihetslagstiftningen” som ingår i social- och hälsovårdsförslaget betyder i praktiken att tjänster privatiseras i stor skala. I Sverige har motsvarande modell enligt Riksrevisionen lett till ökade hälsoskillnader när de privata hälsovårdscentralerna har koncentrerats till välmående områden.
Siekkinen betonar att man bäst tryggar en jämlik rätt till social- och hälsovårdstjänster när vårdområdena i huvudsak också ansvarar för att producera tjänsterna.
– Den offentliga tjänsteproduktionen garanterar att de som mest behöver vård får det. Också samordningen av vården lyckas bäst när samma offentliga aktör ansvarar för såväl socialtjänsterna och bashälsovården som specialsjukvården.
FFC anser att de för människorna viktiga närtjänsterna inom social- och hälsovården bör bevaras på olika håll i Finland också efter vårdreformen.
– I reformen måste man trygga tillräckliga ekonomiska resurser för alla vårdområden, vilket förutsätter att man riktar in finansieringen enligt behov. Därför måste social- och hälsovårdsministeriets styrande och övervakande roll stärkas, betonar Saana Siekkinen.
När man bedömer social- och hälsovårdstjänsternas kostnadseffektivitet måste man ta hänsyn till helhetskostnaderna, inte bara tjänsteproducenternas omedelbara kostnader.
– När man placerar social- och hälsovårdstjänster måste man också räkna med användarnas resekostnader och övriga kostnader i bedömningen. Annars finns en risk att man endast koncentrerar tjänsterna till större bosättningscentrum, varnar Siekkinen.
FFC betonar att personalens anställningsförhållanden och arbetsvillkor måste tryggas i de organisationsreformer och de omorganiseringar av arbetsplatser och verksamheter som följer på grund av uppgörelsen.
– Personalen måste få delta i social- och hälsovårdsreformens olika skeden och i arbetet med att utveckla, påpekar arbetslivsdirektör Saana Siekkinen.