FFC: Arbetsdimensionen i Finlands invandrarpolitik måste stärkas
Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC anser det viktigt att stärka arbetsdimensionen i Finlands invandrarpolitik. FFC betonar att invandring, som sker i syfte att arbeta här, är en positiv sak, men man bör kunna kontrollera hur immigrationen ökar. Det viktiga är att man garanterar invandrarna ett rättvist bemötande och att det inte i och med invandringen uppstår två skilda kast på arbetsmarknaden. Det är också viktigt att främja toleransen i arbetslivet.
FFC tog i september ställning till förslaget till nytt invandringspolitiskt program. Förslaget har utarbetats av en arbetsgrupp tillsatt av arbetsministeriet och huvudvikten läggs uttryckligen vid den arbetsrelaterade invandringen. Andra viktiga aspekter i programförslaget är att skapa ett system för introduktion i arbetslivet, effektivera invandrarutbildningen och förbättra relationerna mellan olika etniska grupper. Förslagets syfte är att &#;8221främja en pluralistisk, mångkulturell och ickediskriminerande samhällsutveckling och på så sätt stöda internationaliseringen i vårt land och förbättra landets internationella konkurrenskraft”.
Den förestående radikala minskningen av antalet människor i arbetsför ålder medför ett behov att överväga att underlätta invandringen till vårt land. Hittills har emellertid bara ungefär var tionde invandrare kommit hit uttryckligen för att arbeta. FFC betonar att ökad invandring inte kan vara den allena saliggörande lösningen på de utmaningar som sysselsättningen står inför. Vi måste också se till att de invandrare som redan bor här kan sysselsättas, för deras sysselsättningsgrad är för närvarande så låg som 43 procent.
FFC anser att en svaghet i det aktuella programförslaget är att man i alltför liten grad berör användningen av tillfällig utländsk arbetskraft i vårt land. Redan nu arbetar här årligen tiotusentals utlänningar i tillfälliga kommenderingar. Det är uttryckligen i de här fallen det förekommer underbetalning, diskriminering och grå ekonomi. FFC menar att man borde bedöma ändamålsenligheten med den 35 procents källskatt som gäller tillfällig utländsk arbetskraft i vårt land – s.k. platt skatt fungerar inte nödvändigtvis, eftersom de utländska arbetstagarnas förtjänstnivå varierar betydligt från en bransch till en annan. FFC anser att man väl kunde förbätta de tillfälliga utländska arbetarnas ställning genom att låta det finländska lönegarantisystemet gälla också dem.
Utlänningsförvaltningen borde strömlinjeformas
FFC ser positivt på arbetsgruppens förslag att centralisera och förenkla arbetstillståndsärendena. FFC tycker att man t.o.m. borde överväga att centralisera alla utlännings- och immigrationsärenden.
Ett sätt att förhindra grå ekonomi och utnyttjandet av svartarbetare vore att förplikta utländska arbetsgivare att registrera sig hos förskottsuppbördsregistret.
FFC delar arbetsgruppens åsikt att man, med den omfattande arbetslöshet vi har, inte kan avstå från reglerna om att rekrytering i första hand ska ske på den finländska arbetsmarknaden. Fackets inställning i denhär frågan i framtiden beror på hur man lyckas garantera att de utländska arbetarnas arbetsvillkor bättre stämmer överens med normerna i vårt land. Stor roll spelar här beställaransvaret och fackförbundens rätt att väcka talan, två frågor som facket har drivit hårt på, och som i samband med den inkomstpolitiska uppgörelsen gavs vidare till fortsatt beredning.
Det är viktigt att både beställaransvaret och rätten att väcka talan framskrider väl i det skede, då FFC ska ta ställning till om det är dags att slopa övergångstiden för arbetskraftens fria rörlighet. Regeringen avlåter till riksdagen en redogörelse nästa vår om huruvida övergångstiden ska förlängas eller avslutas. Den gäller arbetstagare i de nya EU-länderna.
FFC förhåller sig skeptiskt till programarbetsgruppens förslag att bevilja tre månaders visum för medborgare i tredje land för att söka arbetstillstånd här. Erfarenheterna från Tysklands slappa visumpolitik talar inte för att man hos oss skulle bevilja visum, om det inte på förhand finns en arbetsplats. Också andra länders erfarenheter borde utredas, innan förslaget bereds vidare hos oss. FFC betonar också vikten av att man samlar erfarenheter av arbetskraftens fria rörlighet inom EU, innan man öppnar motsvarande möjlighet för människor utanför EU att söka jobb hos oss.
Nolltolerans mot diskriminering i arbetslivet
FFC vill understryka vikten av att arbetsgruppen i sitt förslag betonar betydelsen av mångkultur och tolerans i arbetsgemenskaperna. FFC understöder förslaget till nolltolerans mot rasism och diskriminering på grund av etniskt ursprung och förbinder sig att främja de här målen i sin egen verksamhet.
En form för att förhindra diskriminering är det s.k. PETMO-projektet, finansierat av Europas socialfond, där man på femton företag och arbetsplatser i huvudstadsregionen försöker utveckla systemen för att introducera utländska arbetstagare i arbetet. Bakom projektet, som administreras av FFC, står Helsingfors, Esbo och Vanda städer, tio fackförbund, tre utbildningsorganisationer och arbetsgivarcentralen EK. I projektet deltar företag inom såväl industrin, servicesektorn som den offentliga sektorn. PETMO har även internationella samarbetspartners i Storbritannien, Frankrike och Österrike.