Digidjungeln: Om favoritskjortan behöver gps
Teknologin kommer allt närmare oss. Utvecklingen går framåt bland så kallade wearables – teknik du bär på kroppen. Nu kan du också göra dina egna smarta kläder.
Vi har tidigare i Digidjungeln tittat på bland annat smartklockor och Googles smarta glasögon. Google Glass har inte blivit någon vanlig syn i gatubilden – den breda allmänheten kan inte ens köpa dem ännu. Apple har inte heller släppt sin smartklocka iWatch, men det ryktas om att den ska komma i höst.
En del andra tillverkare har släppt smartklockor, till exempel Samsung. Trots att smartklockorna säkert kommer att bli vanligare har de inte slagit igenom ännu. Det intressantaste händer i stället bland produkter som är gjorda för att mäta och samla information om oss.
Redan i början på 80-talet började Polar sälja den första trådlösa pulsmätaren för privatpersoner. Men efter det har utvecklingen gått relativt långsamt framåt. De senaste åren har armband som Fitbit, Nike FuelBand och Jawbone UP dykt upp. De här mäter vad kroppen gör under träning eller under vardagen och sparar all data på till exempel smarttelefonen.
Tanken med de här armbanden är också att de ska se snygga ut, så att det inte ser ut som om du har en teknisk pryl på dig. Det är i den här riktningen allt fler produkter börjat att gå.
Det finska bolaget Myontec har tagit nästa steg och utvecklat smarta träningsshorts. Shortsen MBody ser ut som vanliga träningsshorts men samlar på sig en massa data om hur musklerna jobbar under träning. All data kan sen enkelt kontrolleras i en app på telefonen.
I framtiden kommer vi antagligen att få se allt fler vardagsprodukter, såsom kläder, med smarta funktioner. Men för den som redan nu känner att favoritskjortan kanske skulle behöva en gps-funktion, så finns det faktiskt en möjlighet att göra egna wearables.
Det amerikanska företaget Adafruit tillverkar en massa små prylar som man fritt kan bygga vad man vill av. Hur låter en solhatt som mäter UV-strålningen och berättar när det är dags att smörja in sig i solkräm?
Adafruit har en aktiv Youtube-kanal där företaget ger tips och råd om vad man kan bygga. Prylarna är inte begränsade till bara wearables, utan egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Om du tycker att alla de lösningar som hittills finns på marknaden är för tråkiga och hellre skulle göra dina egna är Adafruit ett hett tips.
Staffan Småros