Digidjungeln: Har du en backup?
Ligger semesterbilderna faktiskt tryggt där i mappen på datorn? Vad händer när blixten slår ner eller knatten spiller saft på datorn? Digidjungeln tar sig en titt på hur du bäst kan säkerhetskopiera dina filer.
Det brukar heta att frågan inte är om man kommer att behöva en säkerhetskopia utan snarare när man kommer att behöva en. De flesta kommer någon gång att råka ut för att hårdskivan blir trött och slutar fungera, att en kaffekopp plötsligt rinner ut över laptoppen eller att man helt enkelt i misstag råkar radera alla semesterbilder.
Då är det skönt att veta att man har en säkerhetskopia, eller en så kallad backup, någonstans. Extra tryggt är det om också backupen har en backup, gärna någonstans utanför det egna hemmet om något större skulle ske.
I dag har man fler och förmånligare alternativ än någonsin tidigare. Det enklaste sättet är att skaffa sig en extern hårdskiva och koppla ihop den med datorn eller datorerna då och då. Med lite trixande ska det också gå att göra en backup av mobilen eller pekplattan.
Externa hårdskivor har blivit relativt billiga och är lätta att använda. Nackdelen är att de alltid måste anslutas till datorn, vilket inte är ett problem om man har en stationär dator där den kan vara ansluten hela tiden. Men med en laptop är det inte praktiskt att ha den ansluten, för då man bär omkring på hårdskivan kan man i värsta fall tappa den.
Ett annat alternativ är att använda sig av en molntjänst. De flesta molntjänster erbjuder några gigabyte gratis lagringsutrymme. För att få mer utrymme måste man ofta betala en månadsavgift. I början fick man inte så mycket extra utrymme för pengarna, men nu kan man få upp till en terabyte för en relativt låg månadsavgift.
Genom molntjänsterna kan man komma åt sina filer oavsett var man är, också från andras datorer. Många molntjänster har också en arkivfunktion – om man råkar radera någonting kan man alltså gå bakåt och ta tillbaka filen eller en äldre version av den.
Molntjänsterna är ofta lätta att använda och synkroniserar ofta sig själva över nätet. De passar bäst för dokument, bilder och liknande, men ingenting hindrar förstås att man skapar en större backup av systemet på en molntjänst. En nackdel är att det i och med avslöjandena kring den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s och andra organisationers övervakning har uppstått en del frågetecken kring hur säkra ens filer är.
Ett tredje alternativ är att kombinera en extern hårdskiva med en molntjänst. Det är också det dyraste och mest komplicerade alternativet, men kanske det bästa om man får det att fungera som man vill.
En så kallad NAS, network attached storage, är en extern hårdskiva som är ansluten till hemmanätverket. En NAS är ofta ganska stor och kan innehålla flera hårdskivor. Den fungerar som en sorts server som man ansluter till med sina olika datorer och mobila enheter. Då kommer man alltid åt filerna. Det går också att konfigurera en NAS så att den går att komma åt utanför hemmet.
Både fördelen och nackdelen med det här alternativet är att man själv lagrar filerna. En NAS kan förvaras undangömt, men det betyder inte att den är säker vid ett blixtnedslag eller en brand.
För att vara på den säkra sidan kan man försöka kombinera alla eller några av de här tre alternativen. De har alla sina för- och nackdelar, och man måste fundera på hur mycket man är beredd att betala för att semesterbilderna ligger i tryggt förvar. För förr eller senare är olyckan framme, och då är man antingen är glad över att ha haft en backup eller ledsen för att man inte hade det.
Staffan Småros