Delta i Drömjobbstävlingen
FFC lanserar nu en Drömjobbstävling, med syftet att göra arbetsplatserna bättre. Arbetslag och -team och -gemenskaper på arbetsplatsen kan delta i tävlingen genom att göra en utvecklingsplan, för att förvandla det egna arbetet till ett riktigt drömjobb. Tävlingstiden går ut den 30 november 2007.
Ett av de arbetsteam som deltar i tävlingen vinner en gratis konsult från Arbetshälsoinstitutet, som hjälper till att få igång Drömjobbsprojektet på arbetsplatsen. Vinnaren lottas ut i januari 2008.
Så här deltar man i tävlingen
För att få igång arbetet med en utvecklingsplan är det bra, om arbetsteamet först funderar över hur saker och ting ligger till på arbetsplatsen och hur man tycker att det borde vara istället. Sök t.ex. svar på följande frågor:
- Blir alla lika behandlade?
- Känner alla till arbetsplatsens värden och målsättningar?
- Behövs det förbättringar i arbetarskyddet?
- Hur kan var och en bidra till arbetsplatsens målsättningar?
- Erbjuder arbetet var och en möjligheter att utvecklas och förkovra sig och att avancera i arbetet?
- Är atmosfären ledig och trivsam, eller förekommer det att man lurpassar på varandra?
- Hur kunde man på arbetsplatsen åstadkomma glädjen i att arbeta tillsammans?
- Hurudant är vårt drömjobb?
Följande steg blir att fundera över hur ni kan uppnå de mål ni har ställt. Skriv ner era tankar i form av en utvecklingsplan, dvs. berätta vilka mått och steg som krävs för att ni ska uppnå ert drömjobb.
Kavla upp ärmarna och jobba på. Senast den 30 november vill vi ha in era Drömjobbsplaner. Adressen är
Organisationssekreterare Anita Spring
FFC
PB 157
00531 Helsingfors
eller per e-post: anita.spring@sak.fi.
Hurudant är drömjobbet?
Enligt en webbenkät som FFC utförde i början av året är drömjobbets viktigaste ingredienser känslan av samvaro och glädjen i att arbeta med andra. Ett drömjobb innehåller också utmaningar, som ger arbetaren känslan av att lyckas. Tre fjärdedelar av dem som besvarade enkäten upplevde emellertid att de inte alltid får bruk för sin egen förmåga och sina kunskaper i jobbet.
Om arbetsplatsens målsättningar är dunkla för arbetstagaren uppstår det alla möjliga schismer på arbetsplatsen. I värsta fall går arbetsmotivationen helt förlorad, om syftet med den egna arbetsinsatsen aldrig klarnar helt.
En trivsam atmosfär på arbetsplatsen skapas av god samvaro och av att alla drar åt samma håll. Där samverkan fungerar och de gemensamma målsättningarna är tydliga löser knutarna i arbetet upp sig automatiskt.
I samband med enkäten utredde vi också hur FFC-fältets förtroendevalda ser på drömjobbet. De förtroendevalda menar att i drömjobbet
- känner arbetstagarna att de är inbördes lika värda
- känner alla de värden man gemensamt har gått in för på arbetsplatsen och alla verkar tillsammans för att främja dem
- kan var och en påverka sitt eget arbete och var och en ser sin roll som en del i helheten på arbetsplatsen
- är atmosfären god, man lyssnar på arbetstagarna och informationsgången inom huset förlöper friktionsfritt
- uppnår man mål genom att alla drar åt samma håll.