Arbetshandledning lär dig klara av stressen
Ett första rangens problem i kommunerna är hur personalen ska orka. Speciellt svårt att orka har de verkliga fackföreningsaktivisterna. Att de drabbas av utmattning har man märkt också i fackförbunden.
– Förtroendemännen, arbetarskyddsfullmäktige och andra aktiva tvingas bära en dubbel börda. Ovanpå den stress deras eget arbete ger dem får de höra om hur de som de representerar drabbas av utmattning, säger Kirsti Koskinen, KAT-funktionär i Nordkarelen.
Koskinen har tagit upp problemet i sitt slutarbete för facklig funktionärsexamen. Hon granskar hur arbetshandledning utnyttjas i KAT. Arbetet bygger på en uppsats om arbetshandledning som stöd för huvudförtroendemännen Koskinen gjort vid Nordkarelens yrkeshögskola .
Koskinen anser att personalens representanter, t.ex. förtroendemännen, om de har sitt eget arbete under kontroll, också får kraft att med sitt jobb, behärskar det bättre än tidigare och också undgår eventuell utmattning. Hon betonar att detta kan tillämpas också på andra än de områden KAT representerar.
Den största fördelen med metoden anser Koskinen vara att den erbjuder en möjlighet att behandla frågor i grupp. Där kan man kan jämföra sina egna erfarenheter och känslor med övriga deltagares.
– I gruppen får man fram nya synpunkter på förtroendemannauppgifterna och det här hjälper en att strukturera och behärska sitt eget arbete bättre.
Flera arbetshandledare
De huvudförtroendemän som deltagit i arbetshandledning kan, enligt Koskinen, om de så önskar fungera som ledare i grupper som använder sig av den gruppmetod som KAT utvecklat. Forskaren Merja Mäkitalos gruppmetod anser Koskinen fungera utmärkt här i en lättare version.
I KAT har man nu prövat arbetshandledningsmetoden i tio pilotgrupper och också vid KAT:s centralbyrå och regionbyrå i Helsingfors. Erfarenheterna har varit positiva. I vår startar åtminstone en grupp bestående av förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige i Nordkarelen med Kirsti Koskinen som ledare.
Pirjo Pajunen