Hyppää sisältöön

Liity ammattiliittoon

Suomessa suurin osa työntekijöistä kuuluu oman alansa ammattiliittoon. Liittyä voi jo opiskeluaikana.

Asentaja pitelee päässään olevasta kypärästä kiinni.

Löydä oma ammattiliittosi

Saat ammattiliiton tarjoamat palvelut käyttöösi heti, kun liityt liittoon.

Selvitä ensin oman ammattiliittosi nimi

Täytä lopuksi liittymislomake kunkin ammattiliiton omilla verkkosivuilla. Tarkemmat linkit löytyvät näppärästi listattuna osoitteessa www.liitot.fi.

Paljonko jäsenyys maksaa?

Ammattiliiton jäsenet maksavat liitolle jäsenmaksua, joka koostuu liiton ja työttömyyskassan jäsenmaksuista. Sen suuruus on SAK:laisilla ammattiliitoilla yleensä 1–2 prosenttia työnantajan maksamasta veronalaisesta palkkatulosta (bruttopalkasta), etuuksista ja palkkioista. Jäsenmaksun voi vähentää verotuksessa.

Useimpiin SAK:n ammattiliittoihin voi liittyä jäseneksi jo opiskeluaikana. Opiskelijoille jäsenyys on yleensä maksuton. Saat käyttöösi välittömästi lähes samat edut kuin liiton varsinaiset jäsenet.

Miten maksaminen tapahtuu?

Voit maksaa jäsenmaksut itse tai pyytää työnantajaa maksamaan ne palkastasi.

Työnantaja voi aloittaa jäsenmaksujen perinnän palkasta heti, kun asiasta on tehty kirjallinen sopimus työntekijän kanssa.

Perintäsopimus on usein mukana liiton liittymislomakkeessa. Saat sen myös työpaikkasi luottamusmieheltä tai ammattiosastoltasi. Usein se löytyy myös työpaikan palkanlaskijalta.

Voit maksaa jäsenmaksun halutessasi myös itse. Tarkemmat ohjeet saat omasta ammattiliitostasi

Rastahiuksinen nuorisotyöntekijä seisoo ja katsoo oikealle ylöspäin.

Etsi oma ammattiliittosi

Ammattiliitto auttaa, kun tarvitset tukea työelämässä. Liitot.fi-palvelussa voit hakea sopivaa ammattiliittoa toimialan mukaan tai työpaikkasi nimellä. Löydä oma ammattiliittosi ja liity jo tänään!

Tutustu SAK:n ammattiliittoihin

SAK:lla ei ole henkilöjäseniä, vaan jäseniämme ovat 18 ammattiliittoa. Näissä liitoissa on yhteensä yli 800 000 jäsentä. He ovat muun muassa lastenhoitajia, matkustamohenkilöstöä, linja-autonkuljettajia, tarjoilijoita, vartijoita, rakennustyöntekijöitä, paperiteollisuuden prosessinhoitajia, sähköasentajia ja tanssijoita.

Elintarviketyöntekijä, sähköasentaja ja rakennusmaalari ryhmäkuvassa.