Valitsetko ikä- vai tuloerot?
Kaikki muuttuu, mediakin. Painettu media on joutunut antamaan tilaa sähköiselle. Etenkin sosiaalisen median vaikuttavuudesta on puhuttu paljon.
Itse olen ollut kohtuullisen paljon median kanssa tekemisissä jo yli 30 vuotta. Kouvolan Sanomissakin kuusi vuotta alue-, uutis- ja politiikan toimittajana. Olen aina edustanut näkemystä, että medialla pitää olla myös sivistyksellinen tehtävä.
Aikaisemmin siitä ei ollut suurempaa erimielisyyttä, mutta nykyään sivistävyys tuppaa jäämään jalkoihin, kun medialta vaaditaan yhä enemmän online-raportointia ja pinnallisuuttakin. Resurssit eivät riitä, vaikka tahtoa olisi.
Mutta tarvetta olisi. Suomessa on satoja tuhansia aikuisikäisiä ihmisiä, joilla ei ole ammatillista koulutusta. Median sivistävämpi ote ei puutetta korvaisi, mutta ei siitä haittaakaan olisi. Ja vielä: nuorison yleissivistys tuntuu rapisevan. Vastuu ei ole median, mutta voisi olla avuksi.
Median tärkeä tehtävä on antaa ympäröivästä maailmasta mahdollisimman monipuolista tietoa, jotta kuluttaja voi sitten muodostaa eri asioista oman näkemyksensä oman elämänkokemuksensa pohjalta. Nykyisen klikkausjournalismin aikakautena se ei aina ole kovinkaan helppoa.
Myös markkinaehtoisuus vaikuttaa. Mediakonsernit eivät enää saa mainostuloja painetusta mediasta entiseen tapaan ja sähköisellä puolella ongelmat ansainnassa ovat vielä suurelta osin ratkaisematta.
Kun media haluaa muutosta ja ymmärrettävästikin luottaa siihen, kärsijänä on sivistys. Yleistämättä tämä johtaa siihen, että median kautta tiedämme yhä enemmän julkkisten henkilökohtaisista asioista kuin vaikkapa työelämän tarpeista ja muutoksista. Kiva on helppoa, tärkeä vaikeampaa.
Sivistäviäkin medioita toki edelleen on, mutta niiden määrä on laskussa. Ja iso kysymyshän on aina, miten suuri yleisö, massa valitsee. Minun ei tarvitse miettiä, klikkaanko juttua julkkisparien ikäeroista vai suomalaisten tuloeroista.
Tarvitseeko Sinun?
Harri Järvinen
Kirjoittaja on SAK:n yhteyspäällikkö.
Kirjoitus on julkaistu Kouvolan Sanomissa 1. elokuuta 2016.