Turvallista ja hyvää työelämää myös tulevaisuuden työntekijöille

"Kaikilla työpaikoilla on erilaisia tapoja toimia. Emme saa olettaa, että työpaikalle tuleva nuori tietää talon toimintamallit ja -käytännöt, jos kukaan ei opasta häntä"
Taina Salomäki, Järjestöasiantuntija
Kesätyönhaku käy kuumimmillaan ja työpaikoille on tulossa nuoria, joille työelämä on ihan uusi juttu.
Jokainen työelämän tulokas tarvitsee tietoa työelämän pelisäännöistä: miten juuri tässä työpaikassa toimitaan mutta myös, miten ja missä oikeudet ja velvollisuudet on määritelty.
Työtehtävän osaamisen lisäksi työntekijät tarvitsevat paljon erilaisia työelämätaitoja, jotka auttavat heitä menestymiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi kyky toimia yhdessä, ratkaista ongelmia ja kyky viestiä. Näitä tietoja ja taitoja meidän pitää opettaa työntekijöille, mutta se ei riitä, vaan meidän pitää toimia itse myös esimerkkeinä.
Kaikilla työpaikoilla on erilaisia tapoja toimia. Emme saa olettaa, että työpaikalle tuleva nuori tietää talon toimintamallit ja -käytännöt, jos kukaan ei opasta häntä. Työtehtäviin perehdyttämisen lisäksi nuori työntekijä pitää ottaa osaksi yhteisöä ja hänen jo olemassa olevaa osaamistaan kannattaa arvostaa. On myös tärkeää olla kiinnostunut hänestä työkaverina sekä hyvänä tyyppinä. Nämä luovat yhdessä nuorelle työntekijälle ympäristön, jossa hän voi kokea työelämän mielekkäänä, motivoivana ja turvallisena.
Pitkään työelämässä toimineen työntekijän ajatukset työn merkityksestä ja hyvästä työelämästä saattavat olla samalaisia tai erota paljonkin nuorten näkemyksistä. Hyvä työelämä tarkoittaa yhdelle turvallista tulonlähdettä, toiselle merkityksellistä työtä, kolmannelle hyvää johtamista ja kivoja työkavereita. Osalle se voi taas olla joustavuutta ja vapautta valita. Näihin vaikuttavat yksilölliset tarpeet, tavoitteet ja arvot. Nämä asiat haastavat työyhteisöjä.
Työyhteisössä pitää oppia ottamaan huomioon erilaiset tarpeet ja ajatukset työntekemisestä, vaikka ne poikkeaisivat omasta ajatuksesta. Tämä ei välttämättä ole helppoa, mutta siinä on mahdollista onnistua. Tarvitaan joustavuutta, rohkeutta ja halua ymmärtää asioita myös työkaverin näkökulmasta.
Työelämän pelisääntöjen tuntemus on tärkeää, koska sillä voidaan varmistaa reilu ja turvallinen työpaikka kaikille työntekijöille. Kun työntekijä itsekin tietää oikeutensa ja velvollisuutensa, niin voidaan välttää erilaisia riitatilanteita ja keskittyä siihen, miksi työpaikalla ollaan, eli työntekoon.
Meillä jokaisella on vastuu tulevaisuuden työntekijöistä ja siitä, että tiedämme ja tunnemme työelämän pelisäännöt. Yhteistyöllä rakennamme parempaa työelämää ja parempia työpaikkoja meille kaikille!
Myös ay-liike haluaa tukea nuoria työelämän alkutaipaleella. Jos jokin mietityttää työehdoissa, niin voit ottaa yhteyttä SAK:n työsuhdeneuvontaan tai Kesäduunari-infoon. SAK:n työsuhdeneuvonta on maksuton palvelu, johon voit ottaa yhteyttä luottamuksellisesti, kun tarvitset neuvoja tai apua työsuhdeasioissa. Puhelinpalvelumme numerossa 0800 414 004 on auki maanantaisin kello 14–17 ja keskiviikkoisin kello 9–11 ja 12–15. Lisäksi voit milloin tahansa lähettää sähköpostia osoitteeseen tyosuhdeneuvonta@sak.fi. Neuvoja saat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Kesäduunari-info on SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen palvelu, joka palvelee kaikkia kesätyöntekijöitä toukokuun alusta alkaen numerossa 0800 179 279 maanantaista perjantaihin kello 9–15. Puhelu on soittajalle maksuton.