Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Blogi Älä anna pakkasen jäädyttää ke…

Blogikirjoitukset

Älä anna pakkasen jäädyttää kesätyöhakuasi – 10 vinkkiä työnhakuun

Vaikka ulkona paukkuva kova pakkanen uhkaa jäädyttää sormet, kannattaa sinun miettiä jo tulevaa kesää ja lämmittää sormesi kesätyöhakemusten näpyttelyyn.

Keräsin kymmenen vinkkiä, jotka auttavat sinua kohti unelmiesi työtä. Kesätyö on hyvä tilaisuus kerryttää työkokemusta. Sen kautta voi myös mahdollisesti saada jalan oven väliin pitkäaikaisempaankin työpaikkaan.

  1. Aloita kesätyön hakeminen heti, viimeistään nyt. Haku käy nyt kuumimmillaan!
  2. Mahdollisia työpaikkoja voit etsiä netistä. Voit katsoa esimerkiksi te-palvelut.fi-sivustolta avoimia työpaikkoja. Googleta myös kotipaikkakuntasi yrityksiä ja katso suoraan niiden sivuilta, onko kesätyöpaikkoja avoinna. Hyödynnä myös sosiaalisen median kanavia.
  3. Muista myös avoimet hakemukset ja piilotyöpaikat. Avoin hakemus tarkoittaa, että haet työpaikkaa oma-aloitteisesti ilman siitä kertovaa työpaikkailmoitusta. Voit hakea esimerkiksi lähipitseriaan tai läheiseen ruokakauppaan kävelemällä sisään ja viemällä oman hakemuksesi ja CV:si myymäläpäällikölle. Itse sain tällä tavoin Hesburgerista ensimmäisen kesätyöpaikkani.
  4. Panosta työhakemuksissa laatuun ja laadi oma hakemuksensa jokaiseen hakemaasi työpaikkaan. Korosta hakemuksessa, mitä annettavaa sinulla on juuri kyseiseen kesätyöpaikkaan. Muutama huolella ja kohdistetusti tehty hakemus toimii todennäköisesti paremmin kuin 200 samanlaista hakemusta, jotka kopioit eri paikkoihin toistensa klooneina.
  5. Käytä aikaa myös siihen, että etsit tietoa yrityksestä, johon haet. Työnantaja arvostaa, että tiedät mahdollisimman paljon hakemastasi paikasta etukäteen. Tuo tietosi esille myös hakemuksessa.
  6. Panosta myös CV:hen eli ansioluetteloon varsinkin, jos sellaista pyydetään hakuilmoituksessa. Myös CV:tä kannattaa hieman muokata haettavan paikan mukaan, koska eri haettaviin työpaikkoihin voi olla hyödyllistä korostaa erilaisia puolia osaamisestasi.
  7. Hakemusten kielen pitää olla hyvää – eli ei kirjoitusvirheitä! Luetuta hakemuksesi jollakulla, kuten vanhemmillasi. Itse et välttämättä huomaa kaikkea, vaikka olet kuinka huolellinen kirjoittaessasi.
  8. Vanhemmat voivat auttaa esimerkiksi oikolukemisessa ja hakemuksen muotoilemisessa, mutta työnhaku sinun pitää tehdä itse. Työelämässä arvostetaan oma-aloitteisuutta. Vanhemman ei esimerkiksi kannata soittaa hakemaasi työpaikkaan puolestasi tai olla vieressäsi, kun viet avointa hakemusta.
  9. Apua kesätyön hakuun voit saada esimerkiksi oman asuinpaikkasi Ohjaamosta. Ohjaamot auttavat työnhaussa kaikkia alle 30-vuotiaita. Lähimmän Ohjaamon löytää esimerkiksi osoitteesta ohjaamot.fi/haku.
  10. Vaikka listan ensimmäisessä kohdassa neuvoin aloittamaan kesätyön hakemisen heti, älä luovuta, vaikkei heti tärppäisi! Hae ahkerasti koko kevään ajan. Kesätyöpaikan voi saada myöhäisimmillään vielä kesän alettua.

Jos sinulla ei ole vielä juurikaan työkokemusta, voit ansioluettelossasi esimerkiksi

  • kertoa, missä olet ollut työ- tai TET-harjoittelussa, mitkä olivat tärkeimmät tehtäväsi ja mitä opit harjoittelun aikana
  • korostaa esimerkiksi harrastuksissa tai koulussa hankittuja taitoja. Älä aliarvioi, miten olet esimerkiksi oppinut futiksessa toimimaan erilaisten joukkuekavereiden kanssa ryhmässä, kuinka pianonsoitto on opettanut harjoittelemaan ahkerasti tai kuinka valinnaisessa köksässä opit siivoamaan ruuanlaiton jäljet järjestelmällisesti.

Alli Tiensuu
Twitter @alli_tie