Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Yt-neuvotteluissa vaikea vaiku…

Joulukuussa rekkakuskit ja yrittäjät halusivat protestillaan kiinnittää huomion kuljetusalan kasvaviin ongelmiin. Alan kannattavuus heikkenee ja kuljettajien työttömyys kasvaa.

Uutinen

Yt-neuvotteluissa vaikea vaikuttaa

Useammalla kuin joka toisella työpaikalla on viime vuoden aikana käyty yt-neuvotteluja irtisanomisista tai lomautuksista. Melkein puolet luottamusmiehistä oli sitä mieltä, etteivät he voineet vaikuttaa irtisanomisista ja lomautuksista käytyjen yt-neuvottelujen lopputulokseen.

Todellinen neuvottelusuma on ollut kuljetusalalla, sillä 70 prosenttia alan luottamushenkilöistä ilmoitti käydyn yt-neuvotteluja irtisanomisista ja lomautuksista. Julkisella alalla on vähiten neuvoteltu irtisanomisista ja lomautuksista, mutta sielläkin 43 prosentilla luottamushenkilöistä on kokemuksia irtisanomis- tai lomautusneuvotteluista. Vain teollisuudessa yt-neuvotteluja on käyty vähemmän kuin edellisvuonna, joskin teollisuudenkin luottamushenkilöpaneeliin vastanneista 53 prosenttia ilmoitti, että heidän työpaikallaan on käyty neuvotteluja irtisanomisista tai lomautuksista. Tämä käy ilmi SAK:n luottamushenkilöpaneelin vastauksista. Paneeliin vastasi tammikuussa 1017 luottamushenkilöä.

Yt-neuvotteluja lomautuksista tai irtisanomisista on käyty 52 prosentilla työpaikoista. 47 prosenttia luottamushenkilöistä kokee, etteivät he ole voineet vaikuttaa yt-neuvottelujen lopputulokseen. Yksityisten palvelualojen luottamushenkilöistä peräti 59 prosenttia arvioi, etteivät ole voineet vaikuttaa lopputulokseen. Myös kuljetusalalla puolet (52 %) on joutunut turhautumaan yt-neuvottelujen tulokseen, kun vielä edellisvuoden kyselyssä puolet heistä arvioi voineensa vaikuttaa yt-neuvottelujen lopputulokseen. Pienimpien, yhdestä yhdeksään hengen työpaikkojen luottamushenkilöistä vain viidennes (21 %) arvioi voineensa vaikuttaa lopputulokseen.

Kun luottamushenkilöiltä kysyttiin luottamustehtävien hoitamisen muuttumista viime vuosina, niin 40 prosenttia arvioi tehtävän hoidon vaikeutuneen ja vain kahdeksan prosenttia arveli sen muuttuneen aiempaa helpommaksi.

Lakeja ja sopimuksia rikottu edelleen

Melkein joka kolmannen (30 %) luottamushenkilön mukaan työnantaja on rikkonut viime vuoden aikana sopimuksia ja lakeja. Pientä parannusta on tapahtunut, sillä edellisvuoden kyselyssä luku oli 32 prosenttia. Kuljetusalakin on parantanut tapojaan, sillä siellä lakeja ja sopimuksia rikkovien työnantajien osuus on tippunut edellisvuoden kyselyn 57 prosentista 40 prosenttiin.

Avovastauksista ilmenee, että työnantajilla on tapana tulkita työehtosopimuksia omaksi edukseen ja yt-lain noudattamisen kanssa on vähän niin ja näin. Työajat, työn tarjoaminen osa-aikaisille, ylityökorvaukset, irtisanomisperusteet, tietojen antaminen luottamusmiehille, yksipuoliset saneluratkaisut, laittomat irtisanomiset tai osa-aikaistamiset ovat työllistäneet luottamushenkilöitä työpaikoilla.

Eräs luottamushenkilö kirjoittaa, ”ettei työnantaja välitä määräyksistä, kun niistä ei ole mitään sanktioita. AVI ”tukistaa”, siinä kaikki. Voisi olla paikallaan ottaa tämä asia esille niissä pöydissä, joissa työnantajat vaativat kovempia sanktioita surulakkoihin ja luottamushenkilöitä henkilökohtaiseen vastuuseen niistä.”

Sopimusten ja lakien rikkomisen kirjo on laaja. Erityisesti 247:stä avovastauksesta pistää silmään se, että aiempia tulkintoja asioista on kiristetty ja paikallisia sopimuksia on yksipuolisesti muutettu tai peruttu.

Työnantajan välinpitämättömyys ja piittaamattomuus laeista ja sopimuksista on varsin laajaa. Joku arvioi myös, ettei työnantaja tunne lakeja tai sopimuksia. Tämä aiheuttaa luottamushenkilöille paljon turhan tuntuista työtä.

Heikennyksiin myös painostetaan

Riita-asiat ovat lisääntyneet joka kolmannella (33 %) työpaikalla, kun ne vuosi sitten tehdyssä kyselyssä olivat lisääntyneet 40 prosentilla. Kymmenellä prosentilla riita-asiat olivat vähentyneet molemmissa kyselyissä.

Sopiminen ei aina ole herkkua ja kaksi luottamushenkilöä viidestä arvioi tehtävien hoidon muuttuneen vaikeammaksi. Ongelmia tuo työnantajien piittaamaton suhtautuminen sopimuksiin. Moni luottamushenkilö on myös kokenut selvää painostusta. Luottamushenkilöpaneelin mukaan viisitoista prosenttia luottamushenkilöistä on kokenut, että työnantaja on painostanut heitä sopimaan heikennyksistä. Viime vuoden kyselyssä painostusta oli kokenut 19 prosenttia vastaajista.

Työnantajat ovat painostaneet luopumaan paikallisista sopimuksista, työaikoja on haluttu pidentää sekä lisien ja ylityökorvausten maksusta luopua. Moni kokee sanelupolitiikan lisääntyneen. Eräässä avovastauksessa luottamusmies kertoi, että ”työnantaja vetosi huonoon taloustilanteeseen, jolloin pitäisi ymmärtää, että tehdään lainvastaisia päätöksiä eikä noudateta ohjeita”.

”Paikallisesta ”sopimisesta” on tullut työnantajan tapa alittaa työehtosopimukset.”

”Meitä on uhkailtu irtisanomisilla, jos emme suostu palkanalennukseen.”

”Lomautuksilla uhkaillaan.”

”Meitä uhataan irtisanomisilla, jos emme suostu heikennyksiin.”

Työnantajan uhkaukset irtisanomisilla ja lomautuksilla ovat sen verran rajuja, että monilla työpaikoilla on jouduttu painostuksen alla sopimaan heikennyksistä. Avovastaukset kertovat karua kieltä siitä, etteivät neuvottelukumppanit työpaikoilla ole ainakaan tasa-arvoisia. Painostuksen alla sopimisesta tulee sanelua.

Aino Pietarinen

Lue myös Palkkatyöläisen pääkirjoitus