Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Yritysten perusteettomasti saa…

Uutinen

Yritysten perusteettomasti saamat tuet perittävä takaisin

Anu-Tuija Lehto

SAK: muutosturva keskeisessä asemassa globalisaatiotilanteissa

SAK:n mielestä yrityksiltä on perittävä takaisin tuet, joita ne ovat yhteiskunnalta saaneet tilanteissa, joissa yritys siirtää tuotantoaan ulkomaille ajanjaksona, johon tuki kohdistuu. Yritysten perusteettomasti saamien tukien takaisinperintä on yksi henkilöstön asemaa yritysten ulkomaille tapahtuvissa tuotannonsiirroissa käsitelleen työryhmän ehdotuksista. Suomalaisten yrittäjienkin etu on, että yritystuet kohdistuvat niille yrityksille, joiden tarkoituksena on työllistää Suomessa. Kolmikantainen työryhmä jätti selvityksensä tänään työministeri Tarja Filatoville.

Henkilöstön tiedonsaanti ja vaikutusmahdollisuudet ovat keskeisessä asemassa, kun työntekijöiden asemaa halutaan parantaa tilanteissa, joissa yritys siirtää toimintaansa ulkomaille. Pelkät kotimaiset toimet eivät riitä, vaan rinnalla tarvitaan myös kansainvälisiä toimenpiteitä. Erityisen tärkeää on muutosten mahdollisimman aikainen ennakoiminen ja muutoksiin varautuminen mm. henkilöstökoulutusta lisäämällä, työryhmä katsoo selvityksessään. SAK korostaa, että muutosturva on keskeisessä asemassa, kun yritysten henkilöstölle globalisaatiosta aiheutuvia haittoja halutaan minimoida.

Suomalaisten työntekijöiden kannalta ei ole samantekevää, millaiset työsuhteen ehdot muualla maailmassa ovat. Tämän vuoksi on tärkeää, että yritykset tiedostavat vastuunsa henkilöstöstä, taloudesta ja ympäristöstä ja pyrkivät toimimaan vastuullisesti, työryhmä katsoo.

Muita toimenpiteitä, joilla palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä voidaan vähentää ja poistaa globalisaation haittoja, ovat mm. vääristyneen verokilpailun estäminen, verotuspohjan yhtenäistäminen sekä veroparatiisitoimintaan puuttuminen. Lisäksi yritykset, joiden ei tarvitse investoida ympäristönsuojeluun, saavat perusteetonta kilpailuetua niihin yrityksiin verrattuna, jotka jo huolehtivat ympäristöstä.

SAK:n mielestä työryhmän esittämältä pohjalta globalisaation yritysten henkilöstölle aiheuttamia haittoja voidaan poistaa ja lieventää. Valitettavaa on, että työnantajapuoli ei yhtynyt selvitykseen. Esimerkiksi henkilöstön koulutuksen turvaaminen muutostilanteissa on myös yritysten edun mukaista ja henkilöstön osallistumismahdollisuuksien parantaminen lisää tuottavuutta. Yritysten yhteiskuntavastuu on myös merkittävä kilpailutekijä.

Lisätietoja:

Lakimies Anu-Tuija Lehto, p. 040 7781080