Yli 80 000 osa-aikatöissä vasten tahtoaan

Yli 80 000 palkansaajaa työskentelee osa-aikaisesti vasten tahtoaan. Luku ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön selvityksestä.Yritys voi halutessaan palkata kaikki työntekijänsä osa-aikaisina, sillä työnantajan ei tarvitse perustella osa-aikatyön käyttöä mitenkään.
12.07.2013 16:44
SAK
SAK:n työehtoasiantuntija Katarina Murto.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n työehtoasiantuntijan Katarina Murron mielestä laissa voisi olla hyvä määritellä osa-aikatyön käytölle perusteet. Murto huomauttaa, että vastentahtoinen osa-aikatyö tarkoittaa usein toimeentulon epävarmuutta.

– Organisoimalla töitä ainakin osa perusteettomasta osa-aikatyöstä voitaisiin välttää. Selvää kuitenkin on, että osa-aikatyötä tarvitaan. Monille se on hyvä ratkaisu esimerkiksi perhe- tai opiskelusyistä.

Jos työnantajan tarve teettää töitä kasvaa, lisätyötä on tarjottava tehtävään sopiville osa-aikatyöntekijöille. Laki ei määrittele, kenelle työnantaja lisätyön lopulta antaa.

– Lisätöiden jakamisessa on noudatettava tasapuolista kohtelua ja syrjimättömyyttä. Tarjoamisjärjestys on kuitenkin käytännössä aiheuttanut joillain työpaikoilla eriarvoista kohtelua ja hämmennystä, Murto kertoo.

Suomen työllisistä osa-aikatyötä tekee Tilastokeskuksen mukaan noin 15 prosenttia. Tämä tarkoittaa yli 300 000:ta palkansaajaa. SAK:laisilla aloilla vastentahtoista osa-aikatyötä teetetään erityisen paljon muun muassa palvelualoilla.

Lisätiedot
SAK:n päälakimies Timo Koskinen, 040 731 2387
Työ- ja elinkeinoministeriön selvitys

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.