Yksityiskoulut tulevat veronmaksajille kalliiksi

Koulujen yksityistäminen on Britanniassa maksanut valtiolle 92 miljoonaa euroa pelkkinä konsulttipalkkioina. Veronmaksajilta kerättyä rahaa ovat konsulttien lisäksi saaneet juristit ja rekrytointiyritykset, paljastaa ay-liikkeen raportti.
17.03.2014 15:00
SAK
North Walkdenin alakoulu Manchesterissä on kunnallinen.

Yksityisten koulujen voitontavoittelua on rajoitettu Britanniassa. Siitä huolimatta konsulttipalvelujen osto siirtää yksityisille yhtiöille merkittävästi rahaa, joka olisi voitu käyttää opetukseen.

Opetuministeriö on ostanut konsulttiyhtiöiltä muun muassa liiketoimintasuunnitelmia, lakipalvelua ja kiinteistöjen hankintaan liittyvää konsultointia. Osa käytetyistä yhtiöistä harjoittaa verosuunnittelua tai konsultoi ulkoistamista. Koulujen tukijoiden yrityksille on valunut miljoonia puntia.

– Lasten koulutukseen tarvittava raha uppoaa yksityisille yhtiöille ja kalliisiin kiinteistöhankintoihin. Raportti osoittaa, kuinka yhtiöiden on sallittu kuoria kerma koulujen pyörittämisestä ja tukipalveluista miljoonien voittoina, sanoo Britannian ammattiliittojen keskusjärjestön TUC:n pääsihteeri Frances O'Grady.

Tuoreen raportin mukaan Britanniassa on 174 yksityistä koulua. Niissä opiskelee 0,3 prosenttia julkisten koulujen oppilasmäärästä.

Nykyinen yksityiskoulujärjestelmä luotiin Tony Blairin hallituskaudella. Se on vauhdittunut nykyisen konservatiivihallituksen aikana.

– Hallituksen koulutusuudistus perustuu enemmän uskoon vapaisiin markkinoihin kuin siihen, mikä olisi parasta koululaisille, suomii Frances O'Grady.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.