Yksi hinta samalle työlle tasa-arvoistaa yritysten välistä kilpailua

Yleissitovat työehtosopimukset tasapainottavat yritysten välistä kilpailua, teroittaa SAK:n pääekonomisti Olli Koski. Ne takaavat työlle saman hinnan, kuten on myös muilla tuotantotekijöillä, eli raaka-aineilla ja pääomalla.
18.12.2015 13:24
SAK
SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

– Markkinasähkö maksaa saman verran kaikille yrityksille. Pitäisimme naurettavana, jos joku vaatisi alennusta sähkön hintaan sillä perusteella, että oman yrityksen kannattavuus on kuralla, Koski huomauttaa blogikirjoituksessaan.

Paikalliset palkanalennukset eivät paranna Suomen kilpailukykyä myöskään siksi, että yrityksillä on nykyisin hyvinkin pitkiä alihankintaketjuja.

– Vanhassa maailmassa yritys teki itse lähes kaiken siivouksesta kuljetukseen, mutta nyt nämä toiminnot ovat ulkoistettu. Kustannusten alentaminen ketjun yhdessä osassa ei auta Suomen kilpailukykyyn, jos arvoketjun muissa osissa ei tehdä samoin, SAK:n pääekonomisti Koski painottaa.

Kilpailukykyä saattaisi esimerkiksi parantaa fiskaalinen devalvaatio, jossa työnantajamaksujen alentaminen katetaan arvonlisäveroa nostamalla.

Myös fiskaalinen devalvaatio vaatisi pääekonomistin mukaan keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja toimiakseen tehokkaasti.

– Ilman keskitettyä sopimista työnantajamaksujen alennukset valuvat yritys- ja toimialatasolla nouseviin palkkakustannuksiin nopealla aikataululla.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.