Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Yhteistyö johdon ja henkilöstö…

Uutinen

Yhteistyö johdon ja henkilöstön välillä pakkaselle

SAK:n luottamusmieskysely 2006. Kuva: Ville Juurikkala

SAK:n luottamusmieskysely 2006

Työpaikkojen yhteistyösuhteet johdon ja henkilöstön välillä ovat viimeisen vuoden aikana huonontuneet selvästi. SAK:n tuoreen luottamusmieskyselyn mukaan vuonna 2005 yhteistyö on huonontunut useammalla työpaikalla kuin se on parantunut. Yhteistyön muutosta kuvaava saldoluku oli viimeksi miinuksella kymmenen vuotta sitten.

Tulos on samansuuntainen kuin eräissä muissa viime aikoina julkistetuissa tutkimuksissa. SAK:n edunvalvontaosaston johtajan Lauri Lylyn mielestä nyt onkin oikea aika kysyä, mitä yhteistyösuhteiden parantamiseksi olisi tehtävissä. Yhteistoimintalain uudistamisestahan neuvotellaan parhaillaan työntekijä- ja työnantajapuolten välillä juuri siinä tarkoituksessa, että yhteistyö työpaikoilla paranisi.

Luottamusmieskyselyn mukaan paikallinen sopiminen on edelleen vähentynyt. Huippunsa paikallinen sopiminen saavutti jo vuonna 2003. Sen jälkeen, päinvastaisista odotuksista huolimatta, suunta on ollut alaspäin. Ongelmallista tässä kehityksessä on tutkimuksen tekijän, ekonomisti Erkki Laukkasen mukaan se, että paikallisten sopimusten soveltamisongelmat eivät ole vähentyneet. Ja aivan viimeisen vuoden aikana soveltamisongelmat ovat lisääntyneet.

SAK:n kyselyn mukaan työpaikoilla on tapahtunut myös myönteistä kehitystä. Esimerkiksi työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmat ovat lisääntyneet hyvää vauhtia. Kun vuonna 2004 tasa-arvosuunnitelma oli vain joka neljännessä työpaikassa, oli vuoden 2005 lukema jo 40 prosenttia.

Tasa-arvosuunnitelmien nopea lisääntyminen on seurausta lakiin tehdystä täsmennyksestä, jolla työpaikkoja uhkasakolla velvoitettiin suunnitelmien laadintaan. Matkaa SAK:n asettamaan tavoitteeseen, jossa suunnitelma olisi ainakin joka toiselta työpaikalta vuonna 2006, toki edelleen on.

SAK on kerännyt luottamusmieskyselyynsä tietoa pääluottamusmiehiltä vuodesta 1992 lähtien. Nyt julkistettavaan kyselyyn vastasi yhteensä 455 luottamiestä, jotka edustavat työpaikoillaan noin 140 000 palkansaajaa. Kysely tehtiin tämän vuoden maaliskuussa.

SAK:n luottamusmieskysely 2006 (pdf)

Lisätietoja

Ekonomisti Erkki Laukkanen, puh. 020 7740 164 tai 040 532 1777