Wal-Martin työntekijät järjestäytyvät Kanadassa

14.09.2004 10:55
SAK
Wal-Martin työntekijät järjestäytyvät Kanadassa.

Enemmistö Wal-Martin myymälän työntekijöistä Jonquièressä Kanadassa on liittynyt ammattiliitto UFCW:hen. Wal-Martin valituksista huolimatta Quebecin osavaltion viranomaiset ovat vahvistaneet, että ay-organisaatiolla on oikeus edustaa myymälän henkilökuntaa. Sen mukaisesti Wal-Martin on ryhdyttävä neuvottelemaan työpaikan ay-edustajien kanssa työntekijöiden työehdoista.

Tapaus on historiallinen, koska ensimmäistä kertaa Wal-Martin jättimäisessä verkostossa Pohjois-Amerikassa on toimipiste, jonka työntekijöiden enemmistö on liittynyt liittoon. Kaikki tähänastiset yritykset Wal-Mart on tyrmännyt tylysti kaihtamatta edes laittomuuksia. Yhdysvalloissa Kansallinen työsuhdelautakunta NLRB on tuominnut Wal-Martin lukuisista työlainsäädännön rikkomuksista.

UFCW:n johtaja Kanadassa Michael Fraser luonnehtii järjestäytymisen etenemistä Jonquièressä suureksi voitoksi Wal-Martin kaikille työntekijöille. Wal-Martin palveluksessa on Yhdysvalloissa miljoonaa työntekijää ja Yhdysvaltojen ulkopuolella 300 000. Euroopassa Wal-Mart on ulottanut myymäläverkostonsa Britanniaan ja Saksaan.

Wal-Mart on kuuluisa tehokkaasta tavastaan puristaa kustannuksensa kilpailijoitaan matalammiksi. Sen turvin yhtiö on laajentunut nopeasti ja pakottanut kilpailijansa kiristämään omaa kustannusjahtiin. Kierre on painanut alan työntekijät ja ketjujen alihankkijat yhä ahtaammalle. Ilmiötä on alettu kutsua walmartisoinniksi.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto juhani.artto@kaapeli.fi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.