Vuosi 2004 Saksassa: Ay-liike puolusti työpaikkoja myönnytyksillä

27.12.2004 12:12
SAK
Berliiinissä vastustettiin työpaikkojen siirtoa ulkomaille kesäkuussa 2004. Kuva: IG Metall, www.igmetall.de/siemens

Saksassa vuonna 2004 solmituissa uusissa työehtosopimuksissa palkankorotukset jäivät pääsääntöisesti noin 1,5 prosenttiin. Ay-liikkeen keskeisenä tavoitteena oli työpaikkojen puolustaminen ja työpaikan menetysten pehmentäminen sosiaalisilla tukiratkaisuilla.

Näin kiteyttää koko vuoden työehtosopimustoimintaa Saksassa koskevan arvionsa WSI-tutkimuslaitoksen tes-asiantuntija Reinhard Bispinck.

Ay-liike oli hänen mukaansa puolustusasemissa. Tes-neuvotteluissa työnantajien lähtökohtana oli kautta linjan työaikamääräysten heikentäminen ja työvoimakustannusten alentaminen.

Lukuisissa tapauksissa ennen muuta yritystasolla ay-järjestöt suostuivat työehtojen heikennyksiin kompromisseissa, joilla ay-liike turvasi työpaikkojen jatkuvuutta. WSI:n mukaan yksin metalli- ja elektroniikkateollisuudessa tehtiin noin 300 tällaista sopimusta. Tunnetuimmiksi tapauksiksi kohosivat suuryrityksissä, kuten Siemensillä, DaimlerChryslerillä ja Volkswagenilla, tehdyt sopimukset.

Palkkoja laskettiin rakennustyömaiden eräissä tehtävissä, kuten siivouksessa.

Yhteenvedossaan Bispinck korostaa, että laajamittainen protestiliike ja työnseisaukset onnistuivat osin rajoittamaan työnantajien vaatimia työehtojen heikennyksiä.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolella toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.