Vuokratyöntekijä tarvitsee työsuojelua muiden työntekijöiden lailla
Vuokratyötä ostavien yritysten työsuojeluvaltuutettujen pitäisi olla myös vuokratyöntekijöiden valtuutettuja, ehdottaa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto. Hän esittää vuokratyöntekijälle kahta työsuojeluvaltuutettua.
Toinen työsuojeluvaltuutetuista olisi nykyisen lain mukaisesti henkilöstöpalveluyrityksessä ja toinen käyttäjäyrityksen työsuojeluvaltuutettu.
– Lakimuutos olisi tarpeellinen, jotta myös vuokratyöntekijä olisi työsuojeluasioissa samassa asemassa muiden työntekijöiden kanssa, Lehto kirjoittaa blogissaan.
Lehto tulkitsee työsuojelun valvontalakia niin, että vain henkilöstöpalveluyrityksen työsuojeluvaltuutettu on vuokratyöntekijän työsuojeluvaltuutettu. Käyttäjäyrityksen työsuojeluvaltuutetulla ei olisi silloin oikeutta hoitaa vuokratyöntekijän asioita, vaikka he saattavat työskennellä samassa tilassa.
– Henkilöstöpalveluyrityksen työsuojeluvaltuutetulla on nykylain mukaan tehtäviensä hoitamiseksi oikeus päästä käyttäjäyritykseen samoilla edellytyksillä kuin, mitä on käyttäjäyrityksessä työtä tekevällä vuokratyöntekijällä. Hänelle on myös varattava tilaisuus osallistua yhteistoiminta-asioiden käsittelyyn käyttäjäyrityksen työsuojelutoimikunnassa.
Harva työnantaja kuitenkaan hyväksyy tämän ja päästää työsuojeluvaltuutetun selvittämään vuokratyöntekijän työolosuhteita.
SAK:n lakimies perustelee lakimuutoksen tarvetta myös sillä, että henkilöstöpalveluyrityksen työsuojeluvaltuutetun on vaikea tai lähes mahdotonta hoitaa tehtäviään toisessa yrityksessä.
– Käyttäjäyrityksen olosuhteet saattavat olla outoja henkilöstöpalveluyrityksen työsuojeluvaltuutetulle. Käyttäjäyritykset voivat vaihtua usein, ja ne saattavat olla kaukana toisistaan, hän listaa.
Tiina-Emilia Kaunisto / SAK