Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vuokratyön ehdot saatava kunto…

Uutinen

Vuokratyön ehdot saatava kuntoon

Lauri Lyly

Määräaikaisen työn lakisäädökset pikaisesti jatkovalmisteluun

– Määräaikaisten työsuhteiden laki- ja sopimussäädösten kehittäminen on saatava nopeasti jatkovalmisteluun. Tänään luovutetussa selvityksessä esitetään useita toimia lainsäädännön selkiyttämiseksi ja kehittämiseksi. SAK:n mielestä kaikki toimet, joilla määräaikaisia työsuhteita kehitetään vastaamaan vakituisia työsuhteita, ovat kannatettavia. Tavoitteena onkin edelleen oltava, että pysyvät työt hoidetaan vakituisella työvoimalla ja ulkopuolista ja määräaikaista työvoimaa käytetään vain silloin, kun siihen on perusteltu syy, sanoo SAK:n johtaja Lauri Lyly.

Määräaikaisia työsuhteita käytetään Suomessa enemmän kuin keskimäärin Euroopassa. Tulevaisuudessakaan määräaikaisten ongelmat eivät katoa, sillä puolet uusista työsuhteista syntyy määräaikaisina. Niissä työskentelee usein sellaisia työntekijöitä, joiden neuvotteluasema on heikompi eli erityisesti nuoria ja naisia. Määräaikaisen työn käytön helppous, suhdannepuskurina toimiminen, toimintatapojen muutos ja kustannussäästöt vakituisiin työntekijöihin nähden ovatkin selvityksen mukaan keskeisiä syitä määräaikaisten ja vuokratyöntekijöiden käyttöön.

– Myös vuokratyö näyttää vakiintuvan osaksi työvoiman käyttötapoja. Vuokratyön ongelmana on se, että kaikki riskit jäävät työntekijälle, jos työtä ei ole tarjolla. SAK onkin samaa mieltä selvityksen vuokratyösuhteita koskevista päätelmistä. Vuokratyö on nyt vietävä kolmikantaiseen jatkoselvitykseen, jonka tavoitteena on vuokratyön saaminen vakituisiin työsuhteisiin perustuvaksi toiminnaksi esim. Ruotsin mallin mukaisesti. Työmarkkinajärjestöt voisivat myös keskenään kehittää vuokratyön ehtoja sopimusteitse, Lyly korostaa.

SAK korostaa myös valvonnan merkitystä. Työsuojeluviranomaisille ja luottamushenkilöille on saatava paremmat mahdollisuudet selvittää, onko työnantajalla ollut oikeus tehdä määräaikainen sopimus. Siten myös mahdolliset ongelmat saataisiin nopeammin esiin ja lisättäisiin määräaikaisten henkilöiden neuvotteluaseman tasavertaisuutta.

– Tehdyssä selvityksessä olisi SAK:n mielestä pitänyt käsitellä enemmän määräaikaisten työntekijöiden taloudellista turvattomuutta ja työttömyysturvalainsäädännön muutostarpeita. Työttömyysuhka on määräaikaisissa työsuhteissa seitsemän kertaa suurempi kuin toistaiseksi voimassa olevissa. Määräaikaisten työsuhteiden epävarmuus johtaa toimeentulon epävarmuuden lisäksi jopa huonompaan fyysiseen terveyteen. Näistä syistä määräaikaisuuden haitalliset vaikutukset on selvitettävä ja tehtävä tarvittavat muutokset, Lyly painottaa.

Työministeriön tiedote 13.12.2006: Määräaikaiset työt Suomessa yhä yleisiä

Kirsti Palanko-Laaka: Määräaikaisen työn yleisyys, käytön lainmukaisuus ja lainsäädännön kehittämistarpeet. Työhallinnon julkaisu 359 (pdf, työministeriön nettipalvelu)

Lisätietoja

Johtaja Lauri Lyly, puh. 020 774 0158 tai 050 68 293