Vuodenvaihteen muutoksia: Vuorotteluvapaa jatkuu, työehtojen selvityksen laiminlyönti rangaistavaksi
Vuodenvaihteessa tuli voimaan muutamia työlainsäädäntöä ja sosiaaliturvaa koskevia muutoksia. Lakimuutoksia ovat mm. vuorotteluvapaajärjestelmän jatkaminen kahdella vuodella, työsuhteen ehtojen selvityksen laiminlyönnin muuttaminen rangaistavaksi ja uuden yt-lain siirtymäajan päättyminen. Sosiaaliturvan osalta on mm. alennettu työntekijöiltä perittäviä vakuutusmaksuja.
Vuorotteluvapaa jatkuu
Vuorotteluvapaajärjestelmä jatkuu kahdella vuodella vuoden 2008 alusta. Vapaan voi pitää vuoden 2010 loppuun mennessä, jos siitä on sovittu vuoden 2009 aikana. Eduskunta on edellyttänyt, että vuorottelujärjestelmästä tulee pysyvä vuoden 2009 jälkeen.
Vuorotteluvapaan aikana maksettava korvaus ja vapaan edellytykset säilyvät lähes ennallaan. Vuorotteluvapaalle jäävällä on edelleen oltava yhteensä vähintään 10 vuoden työhistoria. Lisäksi vapaalle jäävältä edellytetään 13 kuukauden työssäoloa sen työnantajan palveluksessa, josta vapaalle lähdetään. Tämä ajanjakso on aikaisempaa kuukauden pidempi, mutta uuden lain mukaan ajanjaksoon voi sisältyä enintään 30 päivää palkatonta poissaoloa.
Vuorotteluvapaa on pidettävä aina kahden vuoden kuluessa sen alkamisesta. Vuorotteluvapaan jaksottaminen on edelleen mahdollista, mutta siitä on sovittava jo vapaan alkaessa. Pidentäminenkin on mahdollista, jos siitä sovitaan kaksi kuukautta ennen vapaan päättymistä. Vuorotteluvapaan kestäessä voi tilapäisesti palata töihin, mutta tämä työssä vietetty ajanjakso kuluttaa vuorotteluvapaata.
Lakia on lisäksi tarkennettu siten, että vuorotteluvapaalle jäävän sijaisen on oltava työttömyysturvalaissa tarkoitettu työtön työnhakija. Päätoiminen opiskelija ei siten voi toimia sijaisena.
Lisätietoja
Työssä » Lomat ja vapaat » Vuorotteluvapaa
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö: Vuorotteluvapaa ja -korvaus
Työsuhteen ehtojen selvityksen laiminlyönti rangaistavaksi
Tammikuun alussa voimaan tulleiden lainmuutosten myötä työsuhteen keskeisiä ehtoja koskevan selvitysvelvollisuuden rikkominen tulee rangaistavaksi. Myös työsuojeluviranomaisen valvontakeinoja parannetaan.
Voimassa olevan työsopimuslain mukaan yli kuukauden jatkuvissa työsuhteissa työnantajan on annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista, jos niistä ei ole sovittu kirjallisella työsopimuksella. Tällaisia ovat mm. työnteon alkamisajankohta, määräaikaisen sopimuksen kesto ja määräaikaisuuden peruste, koeaika, työntekopaikka, pääasialliset työtehtävät, sovellettava työehtosopimus, palkka, työaika, vuosiloman määräytymisperuste ja irtisanomisaika.
Työsopimuslain muutos ei sälytä työnantajalle uusia velvoitteita, mutta se tehostaa selvitysvelvollisuuden noudattamista. Työnantajaa voidaan rangaista esimerkiksi silloin, kun tämä jättää työehtoja koskevan selvityksen kokonaan antamatta tai jos selvityksestä ei käy selville kaikkia keskeisiä ehtoja.
Rangaistusuhalla pyritään vaikuttamaan siihen, että työnantajat harkitsisivat työsopimuksen määräaikaisuuden perustetta nykyistä huolellisemmin ja myös siihen, että tieto perusteesta annettaisiin käytännössä tiedoksi työntekijälle kirjallisesti.
Lisätietoja
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työministeriön vuodenvaihteen uudistukset
Yt-lain siirtymäaika päättyi
Yhteistoimintalain kokonaisuudistus tuli voimaan viime vuoden heinäkuussa. Tämän vuoden alussa päättyi siirtymäaika, jonka aikana lakia ei vielä sovellettu yrityksiin, jotka työllistävät 20-29 työntekijää. Aiemmin lakia on sovellettu vähintään 30 työntekijän yrityksiin. Lain soveltamisen piiriin on nyt tullut arviolta lähes 2 800 yritystä lisää aikaisemman noin 5 000:n lisäksi.
Lisätietoja
Starttiraha vakinaistettiin
Starttirahakokeilu on vakinaistettu vuoden 2008 alusta lähtien. Samalla starttirahan enimmäiskesto piteni 10 kuukaudesta 18 kuukauteen. Starttirahana myönnettävä työllistämistuki on tarkoitettu yrittäjäksi ryhtyvän toimeentulon turvaamiseksi yritystoiminnan käynnistysvaiheessa.
Lisätietoja
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työministeriön vuodenvaihteen uudistukset
Nuorille palkkatukea jo kolmen työttömyyskuukauden jälkeen
Työmarkkinatukeen oikeutetun alle 25-vuotiaan nuoren työllistämiseksi voidaan myöntää palkkatukea jo kolmen työttömyyskuukauden jälkeen. Ennen vuodenvaihdetta tähän vaadittiin vähintään kuusi työttömyyskuukautta.
Lisätietoja
Työ- ja elinkeinoministeriö: Työministeriön vuodenvaihteen uudistukset
Sovitellun päivärahan maksaminen ilman enimmäisaikaa jatkuu
Soviteltua työttömyyspäivärahaa koskevaa siirtymäsäännöstä on jatkettu. Säännöksen perusteella soviteltua päivärahaa voidaan maksaa vuoden 2009 loppuun saakka, vaikka kolmen vuoden enimmäismaksuaika täyttyisikin aikaisemmin.
Lisätietoja
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö: Soviteltu päiväraha
Työ- ja elinkeinoministeriö aloitti toimintansa
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) aloitti toimintansa vuoden alussa. Ministeriö perustettiin yhdistämällä työministeriö ja kauppa- ja teollisuusministeriö. Uuden ministeriön nettisivut löytyvät osoitteesta www.tem.fi.
Lisätietoja
Työntekijältä perittävät sosiaalivakuutusmaksut alenivat
Työntekijältä perittävät työeläke-, sairausvakuutus- ja työttömyysvakuutusmaksut ovat vuonna 2008 hieman edellisvuotta pienempiä. Perittävien maksujen suuruus prosentteina näkyy alla olevasta taulukosta.
<style>table.taulukko#id5805813 { border-left-width: 2px; border-top-width: 2px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#id5805813 th { border-right-width: 2px; border-bottom-width: 2px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#id5805813 td { border-right-width: 2px; border-bottom-width: 2px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#id5805813_1 { width: 30%; } td#id5805813_1 { width: 30%; } th#id5805813_2 { width: 10%; } td#id5805813_2 { width: 10%; } th#id5805813_3 { width: 10%; } td#id5805813_3 { width: 10%; } </style><table class=”taulukko” style=” background-color: #EBEBEB” id=”id5805813″ width=”50%” border=”2″ cellpadding=”5″ cellspacing=”0″>
Maksu
2007
2008
Työeläkevakuutusmaksu (alle 53-vuotiaat)
4,3
4,1
Työeläkevakuutusmaksu (53-vuotiaat ja vanhemmat)
5,4
5,2
Työttömyysvakuutusmaksu
0,58
0,34
Sairauspäivärahamaksu
0,75
0,67
Sairaanhoitomaksu
1,28
1,24
Ansiotuloihin uusi työasuntovähennys
Ansiotuloista voi jatkossa tehdä tietyin edellytyksin työasuntovähennyksen, jos verovelvollisen on työn vuoksi pidettävä kahta asuntoa. Vähennys myönnetään vain vuokra-asumiseen ja sen enimmäismäärä on 250 euroa kuukaudessa.
Tuloveroasteikon marginaaliveroprosentteja on alennettu puolella prosenttiyksiköllä. Lisäksi asteikkoon on tehty kahden prosentin inflaatiotarkistus. Kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen enimmäismäärä on nyt 3 570 euroa (aikaisemmin 3 250 euroa) ja vähennyksen kertymäprosentteja ja poistumaprosenttia on korotettu.
Lisätietoja