Vuoden opo tukee oppilaiden omatoimisuutta

Vuoden opinto-ohjaajaksi on valittu turkulainen Petri Niemi. Hän on kehittänyt työssään erityisesti oppilaiden ryhmäohjausta.
06.02.2015 11:00
SAK
Petri Niemi sai Vuoden opo 2015 -palkinnon.

Niemi ihmettelee, miksi akateemisen tutkimuksen keskiössä on lähinnä henkilökohtainen ohjaus ja opinto-ohjaajan oma työskentely. Hän kiinnittäisi enemmän huomiota oppilaanohjauksen pedagogiikkaan, joka on jo nyt iso osa opinto-ohjaajien työtä.

– Yksi kolmasosa työajasta kuluu oppitunteihin, ja toinen kolmannes yhteistyöhön sekä sen ohjaustyön organisointiin. Eli vain kolmasosa opon työajasta kohdentuu henkilökohtaiseen ohjaukseen, hän perustelee vaateitaan.

Opon tärkein tehtävä on oppilaan toimijuuden edistäminen.

Petri Niemi kehittäisi sellaisia ryhmätyöskentelyn menetelmiä, jotka edistävät etenkin oppilaan omatoimisuutta ja itseohjautuvuutta.

– Opon tärkein tehtävä on oppilaan toimijuuden edistäminen. Se välillä tuppaa unohtumaan.

Hän haluaisi myös yritysten ja koululaitosten pohtivan tapaa, jolla he markkinoivat itseään nuorille. Oppilaille on kerrottava asioita oppilaiden näkökulmasta.

– Mitä nuorempia ohjattavat ovat, sitä oppilaslähtöisempää ohjaustyön tulisi olla. Jos työelämää ja koulutusta esitellään organisaation näkökulmasta, info ei kohtaa oppilasta, toteaa Niemi.

"Sydämeltään kehittäjä"

Vuoden opon valitsevat Suomen opinto-ohjaajat ry, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ja Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. 

Palkinto luovutettiin tänään valtakunnallisilla opo-päivillä Joensuussa. Vuoden opo valittiin nyt 24. kerran.

– Petri on sydämeltään kehittäjä. Hän kehittää itseään, mutta huomioi myös kollegat ja jakaa osaamistaan. Hän on ollut edelläkävijä tieto- ja viestintätekniikan käytössä opinto-ohjauksessa, raati perustelee valintaansa.

Opinto-ohjaaja Petri Niemi saa valintaraadilta kiitosta myös TET-harjoittelun kehittämisestä yhdessä Turun seudun yritysten kanssa. Alueen opot suunnittelevat yritysten kanssa etukäteen, millä tavoin oppilas tutustuu harjoittelun aikana työelämään.

Niemi valmistui vuonna 1992 luokanopettajaksi Lapin yliopistosta ja vuonna 1999 opinto-ohjaajaksi Jyväskylän yliopistosta. Puropellon koulun opoksi hänet valittiin vuonna 1997. Petri Niemi valmistelee väitöskirjaa oppilaanohjauksen pedagogiikasta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.