Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vuoden Opo -palkinto Laila Hut…

Uutinen

Vuoden Opo -palkinto Laila Huttuselle ja Erja Öhmanille

Valtakunnalliset opinto-ohjaajien koulutuspäivät 2008 Vaasassa

Vuoden Opo 2008 -palkinnon saivat tänä vuonna opinto-ohjaajat Erja Öhman ja Laila Huttunen Mikkelistä. Öhman toimii opinto-ohjaajana Kalevankankaan koulussa ja Huttunen Etelä-Savon ammattioppilaitoksessa. Valintaraadin mukaan Öhman ja Huttunen ovat pitkäjänteisesti edistäneet ja kehittäneet Etelä-Savon alueellista ja seudullista verkostoyhteistyötä.

– Tämä palkinto on huomionosoitus alueemme kaikille ohjaustyötä tekeville monialaisesta ja toimivasta verkostoyhteistyöstä, jota olemme kehittäneet ja kehitämme jatkuvasti yhdessä, palkitut opinto-ohjaajat sanovat.

Huttunen on taustaltaan markkinoinnin opettaja. Opinto-ohjaajan ammatillisen koulutuksen hän kävi 1980-luvun puolivälissä. Nykyisessä työssään Huttunen kehittää ja koordinoi ammattioppilaitoksen opinto-ohjausta ja opintotoimiston toimintaa.

– Opiskelijat ovat tämän työn suola ja mausteet. Monialainen verkostoyhteistyö pitää yllä tasaisen vireystason ja verkoston kautta rakentuneet ihmissuhteet ovat korvaamaton voimavara. Työelämän muutosvauhti tuo haasteita työhön. Jatkuvasti joudun pohtimaan, mitä ja miten kertoisin nuorille siitä maailmasta, mihin he kouluttautuvat. Koko ikäluokan kouluttaminen työelämän vaatimalle tasolle on todella iso haaste, Huttunen toteaa.

Myös Öhmanin ura opinto-ohjaajana on pitkä – kohta 24 vuotta. Päätoimensa ohella hän on osallistunut Suomen opinto-ohjaajat ry:n toimintaan, tehnyt oppikirjoja sekä ollut mukana laatimassa vuoden 2004 opetussuunnitelmaa. Öhmanin mukaan opinto-ohjaajan työ on muuttunut moninaisemmaksi.

– Toivon, että olisi enemmän aikaa oppilaille, myös niille hiljaisille tytöille. Oppilashuollollinen puoli on lisääntynyt ja laajan verkostoitumisen merkitys on korostunut. Kun eri koulutusasteilla oppilaanohjaustyötä tekevät tuntevat toisensa, kulttuuri ja ymmärrys ovat yhteisiä, Öhman sanoo.

Vuoden Opo 2008 -palkinto julkistettiin tänään Vaasassa pidettävillä Suomen opinto-ohjaajien koulutuspäivillä. Valinnasta vastaavat Suomen Ammattijärjestöjen Keskusliitto SAK, Taloudellinen Tiedotustoimisto ja Suomen opinto-ohjaajat ry. Vuoden Opon arvonimi jaettiin nyt 17. kerran.