Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset VM:n budjettiehdotuksen työlli…

Uutinen

VM:n budjettiehdotuksen työllisyyspaketti on oikeansuuntainen

Tänään julkistettu valtiovarainministeriön ehdotus valtion vuoden 2007 talousarvioksi sisältää SAK:n mielestä hyviä aineksia työllisyyden parantamiseksi ja talouskasvun vahvistamiseksi. Ylijäämäinen budjetti on tässä suhdannetilanteessa perusteltu ja se vahvistaa luottamusta julkisen talouden kestävyyteen pidemmälläkin aikavälillä. Eräiltä osin budjettiehdotusta on kuitenkin syytä parantaa varsinaisessa budjettiriihessä ja eduskunnassa.

Valtiovarainministeriön ehdotukseen sisältyy aktiivisen työvoimapolitiikan määrärahojen lisäys SAK:n toivomaan suuntaan. Tupo2-työryhmän ehdotusten toteuttamisen rahoitus sisältyy ehdotukseen samoin kuin työnvälityksen tehostaminen. Näillä päätöksillä Suomi lähestyy aktiivisen työvoimapolitiikan panostuksissa pohjoismaista tasoa.

Työmarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi kehitetty harkinnanvarainen muuttoavustus sekä liikkuvuus- ja matka-avustusten laajentaminen ovat myönteisiä toimenpiteitä. Näiden lisäksi on liikkuvuuden edistämiseksi edelleen pyrittävä asuntojen hintatason kohtuullistamiseen kasvukeskuksissa tonttitarjontaa lisäämällä. Rakennemuutospaikkakuntien avustamista varten varattu 30 miljoonan euron määräraha on myöskin tarpeellinen varauduttaessa talouden rakenteiden muuttumiseen.

Työllisyyttä voidaan parantaa työssä käynnistä aiheutuneiden kulujen verovähennysoikeudella. Työmatkakuluvähennys on näistä vähennyksistä tärkein. Budjettiehdotukseen sisältyneen matkakuluvähennyksen enimmäismäärän nostamisen lisäksi on hallituksen tehtävä budjettiriihessään vielä päätös vähennyksen 500 euron omavastuuosuuden poistamisesta tai vähintään olennaisesta alentamisesta. Tämä parantaisi etenkin pienipalkkaisten työntekijöiden asemaa.

SAK on toistuvasti painottanut liikenneinfrastruktuurin merkitystä kansantalouden kokonaiskehityksen kannalta. Budjettiehdotukseen sisältyneet uudet väylähankkeet ja kunnossapitorahoituksen nostaminen vastaavat SAK:n tavoitteita. Maatalouden tukiratkaisu jäi vielä odotetusti avoimeksi. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan panostuksia ja riskirahoituksen tarjontaa ei tule vähentää maatalousmenojen kattamiseksi. Talouspolitiikalla on ensisijaisesti tuettava työllisyyttä ja kasvua.

SAK:n mielestä nyt on aika luopua viimeisistäkin lama-ajan leikkauksista työttömyys- ja sairausvakuutuksessa. Vuodesta 1993 lähtien on ns. prosenttivähennystä käyttäen leikattu työttömyys- ja sairausvakuutuksen ansiopäivärahoja sekä tapaturmakorvauksia. Vähennyksestä on säädetty yksivuotisilla laeilla. SAK on moneen kertaan ilmoittanut valmiutensa prosenttivähennyksestä luopumisen selvittelyyn kolmikannassa. Samalla on todettu, että sairaus- ja työttömyysturvan rahoituksen hallinnan takia vähennyksestä voidaan luopua asteittain joko erikseen sovittavan aikataulun mukaisesti tai siten, että vähennys poistetaan etuuslajeittain. Päätös selvitystyön käynnistämisestä tulee tehdä varsinaisessa budjettiriihessä.

Lisätietoja:

Ekonomisti Olli Koski, puhelin 050 541 9645

Apulaisjohtaja Matti Viialainen, puhelin 040 760 6250