Viron palkansaajaliike esittää palkallisia sairauslomapäiviä

Viron ammattiyhdistysten keskusliitto EAKL esittää sairauslomaa korvattavaksi ilman kolmen päivän karenssia. Tätä nykyä virolaiset työntekijät eivät saa korvausta kolmelta ensimmäiseltä sairauspäivältä.
27.08.2015 10:20
SAK

EAKL hankkisi rahoituksen sairauslomakorvausten muuttamiseen tupakkaveroa nostamalla.

Toukokuussa EAKL luovutti Viron parlamentti Riikikogulle kansalaisvetoomuksen sairauslomasäädösten muuttamisesta. Sen allekirjoitti lähes 25 000 virolaista. Maan laki takaa, että kansalaisvetoomukset otetaan parlamentin käsittelyyn.

Riikikogun sosiaaliasiain valiokunta keskusteli vetoomuksesta elokuun lopulla.
EAKL:n puheenjohtaja Peep Peterson esitti valiokunnalle, että sairausvakuutuksen nousevat kustannukset voitaisiin rahoittaa nostamalla tupakan veroa 15 prosenttia.

Palkkakarenssi pitkittää sairauksia

Virossa sairausvakuutuksen kulut ovat nousseet tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana 15 prosenttia, vaikka palkat ovat nousseet vain kuusi prosenttia.

Tämä kertoo Petersonin mielestä siitä, että sairauslomat pitkittyvät. Mikäli sairaudet hoidetaan aikaisemmin, ovat hoitokustannuksetkin matalammat. Säästöä syntyisi sairausaikojen lyhenemisestä, kun sairauksiin saisi heti asianmukaista hoitoa.

– Pidemmät sairaudet merkitsevät myös pidempiä odotusaikoja hoitoon sekä kalliimpia lääkekustannuksia.

Vaikka aluksi ehdotuksen toteuttaminen veisi rahaa, ajan myötä se tulisi edulliseksi, Peterson uskoo. Lisähyötynä tupakointi vähenisi, mikä myös osaltaan parantaisi virolaisten terveyttä.

Ammattiliittojen mukaan ehdotus laskisi työnantajienkin kustannuksia, sillä sairausvakuutus korvaisi pääosan kuluista. Sairausaikojen lyheneminen ja työtehon nousu hyödyttäisivät nekin yrityksiä.

Heikki Jokinen / Vapaa toimittaja
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.