Virolainen Juri: Haluan elää tavallista elämää

Juri on asunut Suomessa neljä vuotta ja työskennellyt sinä aikana pääkaupunkiseudulla usean suomalaisen ja virolaisen rakennusalan yrityksen palkkalistoilla. Kokemukset ovat olleet huonoja.
15.04.2014 06:58 karhu admin
Jurilta on jäänyt palkkoja saamatta Suomessa.

Jurin kaikki työkeikat Suomessa ovat tähän mennessä päättyneet siten, että palkkarahoja on jäänyt saamatta.

– Meille ei ole maksettu suomalaisen työehtosopimuksen mukaan tai esimerkiksi lomarahat ja ylityökorvaukset on jätetty maksamatta.

Kuvio on aina sama: Alihankintayritykseltä loppuvat työt, mutta työntekijöitä ei irtisanota, eikä heille makseta lopputiliä. Sitten yritys lopettaa toimintansa ja työntekijät jäävät nuolemaan näppejään.

– Minä olen saanut maksamatta jääneitä palkkoja Palkkaturvasta Rakennusliiton avustuksella.

Yrityksiä lopetetaan ja perustetaan

Niinkin on käynyt, että sama yrittäjä, joka lopettaa yrityksen, aloittaa hetken päästä uuden yrityksen, jossa jatkaa toimintaa samalle urakoitsijalle.

Juri sanoo, että työntekijän on mahdotonta selvittää, maksaako työnantaja asianmukaiset verot ja sosiaalimaksut työntekijöistään.

Rakennusalalla hinnat on painettu niin alas, että aliurakoitsijat eivät Jurin kokemuksen mukaan maksa koskaan työehtosopimuksen mukaan. Eräs urakoitsija totesi, että työehtosopimuksen mukainen taso on neljä kertaa liian korkea.

Juri korostaa, että kuvio toistuu myös isoilla työmailla, joissa pääurakoitsija on suomalainen.

– Yhdellä työmaalla vain kolme henkeä oli pääurakoitsijan palkkalistoilla, kaikki muut olivat alihankintayrityksissä töissä. Yleensä suomalaiset työskentelevät lvi- ja sähkötöissä, kaikki muut ovat ulkomaalaisia, Juri sanoo ja luettelee kansallisuuksia: virolaisia, venäläisiä, puolalaisia, slovenialaisia, bulgarialaisia.

Ongelmista ei puhuta

Suomalaisten työkavereiden kanssa ongelmista ei puhuta, vaikka Jurin arvion mukaan he kyllä tietävät palkkojen polkemisesta. Toiminimellä työskentelevät rakentajat painavat pitkää päivää.

– Heidän on tehtävä paljon ja nopeasti, jos haluavat pärjätä kilpailussa.

Juria on muutaman kerran uhkailtu, kun hän on kysynyt työnantajalta palkastaan ja verojen maksamisesta.

– Mutta ei minua pelota. Olen tehnyt oman valintani. Minulla on paperit kunnossa, elän kunnollista elämää eikä minulla ole tarve huijata ketään.

Juri on ollut marraskuusta asti lomautettuna suomalaisesta rakennusalanfirmasta. Hän toivoo, että töitä löytyisi kevään aikana. Edellisen työnantajan toimia tutkii poliisi.

Juri tuli aikoinaan Suomeen tuttavan houkuttelemana ja paremman palkan toivossa. Hän on pettynyt, mutta ei kuitenkaan suunnittele muuttavansa takaisin Viroon.

– Olen asettunut tänne. Haluan tehdä työtä ja elää tavallista elämää. Mennä töiden jälkeen kotiin, ottaa oluen ja lähteä vaikka kalastamaan.

Pirjo Pajunen

Haastateltavan nimi on muutettu

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.