Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Viking Line hakee suomalaisiin…

Uutinen

Viking Line hakee suomalaisiin työelämän pelisääntöihin tulkintaa Lontoon kauppaoikeudelta

Suomen Merimies-Unioni SM-U

SAK:n hallitus 5.9.2005

SAK:n hallitus sai maanantaisessa kokouksessaan selvityksen parhaillaan käynnissä olevasta, Viking Linen ulosliputussuunnitelmiin liittyvästä oikeusprosessista. Kokouksessa kuultiin professori Niklas Bruunia, joka on toiminut prosessissa suomalaisasiantuntijana. Kesäkuun puolivälissä Lontoossa annettua tuomiota koskevan valituksen käsittely alkaa ylihuomenna keskiviikkona Lontoossa.

Lontoon kauppaoikeus kielsi Suomen Merimies-Unioni SM-U:ta ja Kansainvälistä kuljetustyöntekijöiden liitto ITF:ää toimimasta millään tavoin Viking Linen Rosella-aluksen ulosliputukseen tai Rosellan miehitykseen tai miehistön työehtoihin liittyvissä asioissa. Tuomiosta on valitettu Ison-Britannian muutoksenhakutuomioistuimeen.

Viking Line on jo jonkin aikaa valmistellut Rosellan siirtämistä Viron lipun alle.

Kauppaoikeus uhkaa mm. SM-U:ta liiton puheenjohtajan vangitsemisella ja liiton varojen menetyksellä, jollei liitto noudata tuomiota.

EU-lainsäädäntö antoi Viking Linelle mahdollisuuden viedä juttunsa käsittelyyn sellaisessa EU-maassa, jossa lakko-oikeus on hyvin rajoitettu. Vaikka Lontoon kauppaoikeudella periaatteessa oli velvollisuus soveltaa Suomen lakia, tuomio on ilmeisessä ristiriidassa suomalaisen oikeusjärjestyksen kanssa. Tuomio rajoittaa Suomen perustuslain mukaista yhdistymisvapautta ja jopa sananvapautta. Tästä huolimatta Helsingin käräjäoikeus päätti keskikesällä Suomen Merimies-Unionia kuulematta, että tuomio voidaan panna toimeen Suomessa. SM-U on valittanut päätöksestä hovioikeuteen.

Vastaavantyyppinen prosessi on meneillään myös Ruotsissa. Latvialaisen rakennusyhtiön saarto on johtanut tilanteeseen, jossa työnantajakeskusjärjestön tuella haetaan EU-tuomioistuimelta tulkintaa palvelujen liikkuvuuden ja työtaisteluoikeuden keskinäisestä painoarvosta.

SAK:n hallituksessa käydyssä keskustelussa pidettiin erittäin huolestuttavana, että työnantajapuolella on sekä Suomessa että Ruotsissa ryhdytty määrätietoisesti hakemaan sellaista tulkintaa, että EU:n turvaama palvelujen ja tavaroiden vapaan liikkuvuus alistaisi kansalliset työntekijöiden järjestäytymisen ja työehtosopimisen kaltaiset perusoikeudet. EU:n kehittäminen myös työntekijöiden perusoikeuksia noudattavana ja arvostavana yhteisönä saa pahan uskottavuustahran, jos tämänkaltaiset hyökkäykset ay-oikeuksia kohtaan hyväksytään. Uusi perustuslaillinen sopimus vahvistaisi palkansaajaliikkeen asemaa tässäkin kysymyksessä.

Oikeustapausten etenemistä seurataan tiiviisti SAK:ssa. Kysymys on esillä myös kun SAK:n ja LO:n johto tapaavat Tukholmassa keskiviikkona ja torstaina.

Työsuhdematkalippu tasapuolisesti kaikkien henkilöstöryhmien käyttöön

SAK:n hallitus arvioi kokouksessaan valtion ensi vuoden budjettia. Talousarvioesitys vastaa pääpiirteissään hallituksen aiempia linjauksia. Työllisyyttä korostavassa esityksessä toteutuvat tuloratkaisussa sovitut veronkevennykset ja muutosturvan rahoitus. Keskustelussa korostettiin että, työllisyyden parantamiseksi ja työttömyyden vähentämiseksi tarvitaan laaja niin ensi kuin tulevillekin vuosille ajoittuva toimenpidekokonaisuus. SAK julkisti omat esityksensä työllisyyden parantamiseksi viime viikolla.

SAK:n hallitus piti tärkeänä, että hallitus korjasi työvaltaisen toiminnan tuen työaikaehtoa lähes kokoaikatyötä vastaavaksi eli 120 työtuntiin kuukaudessa. SAK edellyttää, että lain valmisteluissa huolehditaan siitä, että mahdollisuudet osa-aikaeläkkeelle siirtymiseen eivät vaarannu. Osa-aikaeläkkeen tavoite on tukea ikääntyvien työssä jatkamista työaikaa lyhentäen

Budjettiesityksen käsittelyn yhteydessä SAK:n hallituksessa keskusteltiin myös ensi vuoden alusta voimaan tulevasta sairasvakuutuksen rahoitusuudistuksesta. SAK:n hallituksessa pidettiin tärkeänä, ettei palkansaajien maksurasitus saa uudistuksen myötä kiristyä.

Esitykseen sisältyvää työsuhdematkalippua pidettiin yhtenä hyvänä keinona työssäkäyntiedellytyksien parantamiseen ja joukkoliikenteen käytön suosimiseen. Keskustelussa kuitenkin kannettiin huolta siitä, miten käytännön valmistelussa turvataan, että työsuhdelippu on tasapuolisesti kaikkien työntekijäryhmien käytössä.

Lisätietoja:

  • Lontoon oikeusprosessi: vastaava lakimies Jorma Rusanen, puh. 040 548 5661
  • Budjetti: ohjelmapäällikkö Sinikka Näätsaari, puh. 040 731 2384