Viisi vinkkiä: Venyttele tauoilla

Taukoliikunta vähentää työhön liittyvää rasitusta ja lisää työssä jaksamista. Varsinkin yksipuolisessa työssä keho tarvitsee usein liikuntataukoja, jotta rasittuneet lihakset rentoutuvat ja passiivisina olleet saavat liikuntaa.
19.09.2013 11:04 karhu admin
Keppijumppa on varsin suosittua monilla työpaikoilla.

Kun verenkierto paranee, aivotkin toimivat taas paremmin.

Mitä tauolla kannattaa tehdä, kuntoliikuntapäällikkö Kalevi Viskari Suomen Työväen Urheiluliitosta?

1. Pidä taukoja säännöllisesti

Varsinkin istumatyössä työasento jumiutuu. Vähintään kerran tunnissa kannattaa lähteä tuolilta pois. Ajatuskin liikkuu paremmin, kun käy kävelemässä.

Puheluita voi hoitaa myös kävellessä, jos se sopii työhön ja työpaikalle.

2. Venyttele selkää

Selkää ja kylkiä kannattaa venytellä. Olkapäitä ja käsivarsia voi pyöritellä.

3. Pohkeisiin liikettä

Etsi jokin seinä, johon nojata ja venyttele samalla pohjelihaksia. Sellaisia isoja lihaksia pitää venytellä, jotka eivät ole työssä liikkeessä. Lihakset surkastuvat, jos niitä ei käytä. Kun niitä yhtäkkiä sitten rasitetaan, se on todella kivuliasta.

4. Käy ulkona

Olisi hyvä käydä ulkona vetämässä happea. Kävele portaita, jos voit. Seiso ulkona välillä toisella jalalla, välillä toisella. Kavereiden kanssa voi ottaa siitä pienen kisan.

5. Rasita toistakin puolta

Jos työ on yksipuolista, pitää muistaa rasittaa myös muita lihaksia. Oikeakätiset voivat tehdä jotakin vasemmalla kädellään. Mikäli ponnistaa aina toisella jalalla, voi yrittää ponnistaa vaihteeksi sillä toisella. Keho tarvitsee tasapuolisuutta.

Työpöydän paikkaa vaihtamalla voi opetella nousemaan välillä toiselle puolelle, jotta selkäranka kiertyy välillä eri suuntaan.

Birgitta Suorsa

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.