Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Viisi vinkkiä: Valaise riittäv…

Monelle työpaikalla yleisvapaistus ei riitä, vaan tarvitaan lisäksi kohdevaloja.

Uutinen

Viisi vinkkiä: Valaise riittävästi

Hyvä valaistus tuo tarkkuutta työntekoon ja auttaa jaksamaan. Päänsäryt ja hartiakivut saattavat johtua huonosta valaistuksesta ja sen synnyttämistä kehnoista työasennoista.

Mitä iäkkäämmästä työntekijästä on kyse, sitä enemmän oikealla valaistuksella voidaan vaikuttaa työntekoon. Heikkonäköiselle yhtä tärkeää riittävän valaistuksen ohella on, että pinnat eivät häikäise eivätkä kiillä.

Työterveyslaitoksen tutkija Jukka Keränen antaa viisi vinkkiä, kuinka teollisuushalliin saadaan riittävä valaistus.

1. Hyvä ja tasainen yleisvalaistus

Yleisvalaistuksen pitää olla riittävä. Työtehtäväalueella valaistusvoimakkuuden pitää olla 300 luxia. Mitä tarkempaa työtä tekee, sitä enemmän valoa tarvitaan. Piirilevyjen kokoamiseen tarvitaan noin 500–750 luxia.

Valaistusvoimakkuus mitataan työtason pinnalta. Mittauspisteitä pitää olla riittävästi, ainakin yksi neliömetriä kohden. Tarkkuutta vaativassa työssä mittaus pitää tehdä useammasta pisteestä neliömetrillä.

Valaistuksen voimakkuus ei saisi vaihdella paljoa mittauspisteiden välillä.

2. Häikäisy pois

Kirkkaalla työmaaspotilla ei voi hoitaa työpisteen valaistusta. Joskus tätä valaistustapaa käytetään rakennustyömailla, ja tulokset ovat aika heikkoja.

Yksittäinen voimakas valonlähde ei riitä työpisteen valaisuun.

3. Kohdevalo käyttöön

Jos yleisvalaistus ei riitä, kohdevalaistuksella voidaan lisätä valon määrää.

4. Säleiköt ikkunoihin

Rakennuksen ulkopuolelle voi asentaa tekniset sermit tai säleiköt estämään suora päivänvalo. Jos aurinko paistaa suorassa kulmassa työtilaan, siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

5. Käyttäjälähtöinen suunnittelu

Valaistus kannattaa suunnitella käyttäjän mukaan. Jos työpaikalla ollaan uusimassa valaistusta, se kannattaa suunnitella yhdessä työntekijöiden, työnantajan ja työterveyshuollon kanssa.

Aina voi kysyä käsitystä myös valaistussuunnittelijoilta.

Birgitta Suorsa