Viisi vinkkiä työterveyshuollon järjestämiseksi
Työterveyshuollossa on työn ja terveyden välisen suhteen asiantuntijoita, jotka yhteistyössä työpaikkojen kanssa huolehtivat henkilöstön työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisestä sekä työturvallisuudesta.
Alle kymmenen hengen yrityksistä vain osa on järjestänyt työterveyshuollon asiallisesti. Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijan Hanna Pratsch muistuttaa, että työterveyshuolto määritellään työterveyshuoltolaissa.
1. Tehkää työpaikkaselvitys
Työterveyshuolto perustuu vaarojen arviointiin työpaikalla ja työpaikkaselvitykseen.
Tärkeintä on saada sen näköinen työterveyshuollon palvelu kuin työnantaja ja työntekijät todella tarvitsevat.
2. Selvittäkää kuormitukset
Työterveyshuollon toiminta perustuu siihen, mitä riskejä työpaikalla on. Se tutkii, käytetäänkö työpaikalla esimerkiksi kemikaaleja tai onko siellä muita, esimerkiksi biologisia altisteita. Selvitettäviin asioihin kuuluvat myös fyysinen ja henkinen kuormitus.
3. Vaalikaa työkykyä
Työterveyshuollon pitää tehdä sellaiset terveystarkastukset, jotka riskienarvioinnin ja työpaikkaselvityksen perusteella nousevat tarpeellisiksi.
Työterveyshuollolle kuuluu myös työkykyä ylläpitävä toiminta. Se on lakisääteistä. Tehtäviin kuuluvat ovat myös ohjaus ja neuvonta.
Työntekijöiden seuranta sairauksien aikana ja niiden jälkeen sekä vajaakuntoisten työntekijöiden työkyvyn seuranta kuuluvat työterveyshuollolle.
4. Pyytäkää rokotuksia
Työntekijät voivat pyytää työnantajalta lakisääteistä laajempaakin työterveyshuoltoa. Työnantaja voi tarjota myös esimerkiksi influenssarokotuksia.
5. Räätälöikää palvelut
Uusi työterveyshuollon asetus astuu voimaan ensi vuoden alussa, ja siinä painotetaan työterveysyhteistyötä. Työpaikalla voidaan miettiä yhdessä, mitkä asiat meillä vaikuttavat työterveyteen.
Kun työterveyshuollon tuottaja valitaan, pitää selvittää, suostuuko tämä räätälöimään palvelut yrityksen tarpeiden mukaan.
Mika Peltonen