Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Viisi vinkkiä työsopimuksen te…

Kesäduunarineuvoja Rina Knape kertoo, mihin asioihin pitää kiinnittää huomio työsopimusta tehtäessä.

Uutinen

Viisi vinkkiä työsopimuksen tekemiseen

Työsopimuksen kanssa pitää olla tarkkana, sillä sen mukaan määräytyvät työntekijän palkka, työaika ja muut työehdot.

Työsopimus on sitova asiakirja. Allekirjoittaminen on syytä siirtää tuonnemmaksi, jos on epävarma jostain kohdasta. Asian voi selvittää etukäteen esimerkiksi luottamusmiehen kanssa.

Mitä työsopimuksen tekemisessä pitää huomioida, kesäduunarineuvoja Rina Knape Kesäduunari-infosta?

1. Kirjallinen sopimus

Työsopimus on parasta tehdä paperille siten, että kumpikin allekirjoittaa sen. En suosittele, että sähköpostitse tuleva pdf todetaan vastaanottokuittauksella työsopimukseksi. Kasvokkain sopimusta allekirjoittaessa on helpompi kysyä epäselvistä asioista ja keskustella ehdoista.

2. Sopimuksen kesto ja koeaika

Kiinnitä huomiota työsopimuksen kestoon, onko se määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva. Jos työsopimus on tehty määräajaksi, täytyisi sopimuksessa ilmetä määräaikaisuuden peruste. On tärkeää huomata, että määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa, ellei siitä ole erikseen sovittu työsopimuksessa.

Koeaikaa voi olla enintään puolet työsuhteen pituudesta, mutta silloinkin enimmillään neljä kuukautta. Jos työsuhde solmitaan kahdeksi kuukaudeksi, koeaika saa olla enintään kuukausi.

3. Työaikaa enemmän kuin nolla

Jos työnantaja esittää työajaksi 0−40 tuntia viikossa tai jotain muuta nollalla alkavaa työaikaa, täytyy tajuta, ettei työtunteja tule välttämättä lainkaan. On parempi sopia jostain muusta minimityöajasta.

4. Palkka tai sen peruste

Palkka tai sen määräytymisen peruste on oltava sopimuksessa. Yleensä työsopimuksessa mainitaan, minkä alan työehtosopimusta työpaikalla noudatetaan.

Jos kyseessä on provisiotyö, tarkista, että sopimuksessa on mainita siitä, miten provisio muodostuu.

5. Työtehtävä

Työsopimukseen tulisi kirjata, mitä työntekijä pääsääntöisesti tekee. Yleensä mainitaan myös ”ja muut työnantajan osoittamat työtehtävät”.

Birgitta Suorsa