Viisi vinkkiä työnhakuun
Synkistä työttömyysluvuista huolimatta joka kuukausi moni saa uuden työpaikan. Työttömän työnhakijan pitää vaatia TE-toimistolta tiukasti tapaamisaika, jolloin laaditaan työllistymissuunnitelma. Työpaikkoja on tarjolla muuallakin.
Mitä seikkoja tulee ottaa huomioon, kun hakee työtä, vt. toimitusjohtaja Pekka Miettinen ura- ja rekrytointiyritys Uranus Oy:stä?
1. Mieti, mitä haluat
Jos on juuri saanut irtisanomisilmoituksen käteensä, tilanne on vaikea. Silti kannattaa miettiä laajasti, mitä itse haluaa. Muutostilanteessa on hyvä miettiä vaihtoehtoja puhtaalta pöydältä: Haluaako heti uuteen työpaikkaan, vaatiiko ”unelmien työpaikka” esimerkiksi lisää koulutusta vai kiinnostaako yrittäjyys.
Vasta sen jälkeen on hyvä arvioida, kuinka realistisia vaihtoehdot ovat, mistä työpaikat löytyvät ja vaaditaanko niihin lisäkoulutusta. Voi pohtia myös, ryhtyäkö yrittäjäksi tai freelanceriksi.
2. Etsi työmahdollisuuksia eri puolilta
Työmahdollisuuksia kannattaa etsiä eri puolilta. Verkostoja kannattaa laajentaa, eikä omaa kynttilää kannata pitää vakan alla, vaan oma osaaminen pitää nostaa ylpeästi esille.
Verkostoja voi laajentaa sekä aidoilla kohtaamisilla että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Erilaisia ansioluettelo- eli cv-kantoja vertaamalla löytää sen, mihin kannattaa jättää oma ansioluettelonsa. Alan messuilla voi vierailla haistelemassa ilmapiiriä, yrityksillä voi olla piileviä rekrytointitarpeita.
Avoimella hakemuksella voi olla yhteydessä työnantajaan, jos on keksinyt, missä voisi työskennellä. Kannattaa ottaa yhteyttä suoraan mahdolliseen tulevaan esimieheensä ja myydä osaamistaan.
Kokeneempi työnhakija voi työllistää itseään osuuskunnan tai konsulttiyhteisön kautta.
3. Ansioluettelo kuntoon
Netistä löytyy vihjeitä ansioluettelon eli cv:n rakentamiseen. Joihinkin tehtäviin voi laittaa video-cv:n, jos se tuntuu itsestä luontevalta. Se kertoo, että osaa uudet välineet. Joillakin työnantajilla voi olla ennakkoluuloja, jos työnhakija on vaikkapa yli 50 vuotta. Uusien välineiden osaaminen voi vähentää ennakkoluuloja.
Jokaisen ei tarvitse olla some-guru. Tärkeintä on osata ammatissa vaadittavat tiedot ja taidot, se ydinosaaminen.
4. Valmistaudu työhaastatteluun
Motivaatio näkyy työhaastattelussa. Voi tutustua etukäteen työnantajaan ja miettiä, mitä annettavaa itsellä olisi tehtävään.
Haastatteluun on syytä valmistautua ennalta. Omat vahvuudet ja heikkoudet voi listata ja pohtia, mitä niistä kertoisi. Oman elämän saavutuksista voi poimia kymmenen kohtaa, mieluiten enemmän työhön liittyviä. Niistä kannattaa ottaa esiin sellaiset, joista voi osoittaa, mikä oma rooli oli esimerkiksi tiimin työssä. Tällainen treenaaminen auttaa haastattelussa.
Työnantaja ei pidä huonona, että osaat kysyä ja osaat pitää puolesi haastattelussa.
5. Pukeudu siististi ammatin mukaisesti
Voi miettiä, mikä on alalla käytetty siisti vaate ja laittaa siitä hieman parempi. Pukeudu mieluummin yli kuin ali. Se osoittaa kunnioitusta työpaikkaa kohtaan ja näyttää, että on tosissaan liikkeellä.
Birgitta Suorsa