Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Viisi vinkkiä työkenkien valin…

Erilaiset työt vaativat erilaiset työkengät.

Uutinen

Viisi vinkkiä työkenkien valintaan

Jalat ovat vaarassa työssä, ainakin tapaturmatilastojen mukaan. Työtapaturmia sattuu varsinkin työntekijän liikkuessa.

Ei siis ole yhdentekevää, millaisilla kengillä työaikana kävelee. Mitä pitää ottaa huomioon työkenkiä valittaessa, asiantuntija Tarmo Mannelin Työterveyslaitokselta?

1. Riskiarvion perusteella

Kengät pitää valita tehtävän mukaan. Työpaikan riskikartoituksen perusteella tehdään arvio, tarvitaanko työssä turvajalkineita ja minkälaisia suojausominaisuuksia niiltä vaaditaan.

Pitää huomioida, miltä vaaroilta suojaudutaan. Kaikissa turvajalkineissa on varvassuojus, joka suojaa putoavilta esineiltä ja puristuksilta. Jalkineissa on myös lisäsuojausominaisuuksia, kuten kantaosan iskunvaimennus, naulaanastumissuojus ja antistaattisuus.

2. Pohjissa pitoa

Kengän tärkein suojaominaisuus on, että pohjassa on riittävästi pitoa. Tämä koskee myös työssä käytettäviä tavallisia jalkineita.

Esimerkiksi siivoustyöhön on tarjolla tyyppitarkastettuja jalkineita. Ne eroavat turvajalkineista siten, ettei niissä ole varvassuojusta.

3. Jalalle sopivat

Jalka valitsee itse kenkänsä. On tärkeää, että kenkä istuu hyvin jalassa ja on mukava käyttää. Kenkä ei saa olla liian tiukka eikä liian väljä. Liian väljän kengän kanssa käveleminen on hankalaa.

Nykyään turvajalkineissakin alkaa olla ergonomisia ominaisuuksia. Ne ovat melkein yhtä mukavia kuin tavalliset kengät.

4. Käyntivaraa riittävästi

Käyntivaraa pitää olla 0,5 1 senttiä. Turvajalkineita valittaessa pitää muistaa, että varvassuojus ei anna käytössä lainkaan periksi. Tavallinen kenkä muotoutuu jalan mukaan, turvajalkine ei.

5. Olosuhteiden mukaan

Työskentelyolosuhteet ratkaisevat, ovatko umpikengät vai sandaalit sopivammat. Kuumassa ja kosteassa tarvitaan erilaiset jalkineet kuin kylmässä ja kuivassa. Kovin kosteissa ja likaisissa tiloissa kannattaa harkita kumisaappaita tai kalvovuorikenkiä, jotka pitävät vettä aika hyvin ja kuitenkin hengittävät jonkin verran.

Birgitta Suorsa