Viisi vinkkiä turvalliseen työmatkaan
Jokaisena talvikuukautena liikenteessä liukastuu tai loukkaantuu 11 000–19 000 ihmistä. Yleisimpiä ovat murtumat, ruhjeet ja nyrjähdykset.
Kuinka talviliikenteeseen tulisi varautua, suunnittelija Aulikki Schrey Liikenneturvasta?
1. Selvitä säätila
Käy katsomassa Ilmatieteen laitoksen sivulta, millaista säätä luvataan liikenteeseen. Sivuilla näkee erikseen jalankulkusään.
2. Virkeänä liikkeelle
Jos liikenteeseen lähtee väsyneenä, se lisää onnettomuusriskiä.
3. Varaa aikaa ja keskity
Tärkeintä on varata riittävästi aikaa työmatkaan, ettei kiirettä pääse syntymään. Usein kiireiset tilanteet aiheuttavat hutilointia.
Liikkumisnopeus ja välimatka muihin pitää mitoittaa sään ja muun liikenteen mukaan, myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden. Oikea tilannenopeus on tärkeää etenkin, jos on pimeää, liukasta ja paljon muita liikkeellä. Silloin moni riskitekijä vaikuttaa samanaikaisesti.
Liikenteeseen pitää keskittyä. Autoilijoille käy helposti niin, että työasioita ryhdytään miettimään ja hoitamaan puhelimitse jo ajon aikana.
Ikääntyneen jalankulkijan ja pyöräilijän on syytä pysähtyä liikenteessä puhelun ajaksi.
4. Käytä heijastimia
Parhaiten autoilija havaitsee prismaheijastimen, joka pyörii vapaasti noin polven korkeudella. Silloin valonsäde heijastuu takaisin autoilijalle. Käsivarsiin voi laittaa nauhaheijastimet. Jalankulkija pitäisi näkyä sekä vasemmalta että oikealta tulevalle autoilijalle.
Pyörässä itsessään on monia heijastimia, mutta heijastinliivit lisäävät olennaisesti näkyvyyttä. Pyörässä pitää olla toimiva valo, joka näyttää valkoista valoa eteenpäin.
5. Pitävät jalkineet ja nastarenkaat
Varaudu liukkauteen pitävillä kengillä. Pohjakuviossa on oltava riittävästi urasyvyyttä, eikä pohja ei saa kovettua pakkasessa. Jos pohja kovettuu, jalkine on hyvin liukas jäällä. Jalkineissa voi käyttää liukuesteitä, tai hankkia nastakengät.
Pyörällä liikkuessa renkaissa on syytä olla nastat, mieluummin kummassakin.
Birgitta Suorsa