Viisi vinkkiä seisomatyöhön

Jatkuva seisomatyö on erityisen raskasta jaloille ja selälle. Jalat kipeytyvät ja turpoavat. Paljon työssään seisovalle saattaa tulla myös suonikohjuja.
21.05.2014 16:04 karhu admin
Kaupan alalla myyjät joutuvat tekemään seisomatyötä. Kuvassa Riitta Seppänen Lieksan S-marketissa.

Miten seisomatyötä voi helpottaa? Viisi vinkkiä antaa Työterveyslaitoksen tutkimusinsinööri Risto Toivonen.

1. Hyvät työkengät

Sopiva työkenkä vähentää jalkojen ja alaselän rasittumista ja väsymistä. Kengän pitää olla pohjaltaan pehmeä ja kimmoisa. Työnantajalta tulevista kengistä kannattaa valita itselle mieluisat. Myös työpistematot olisivat hyviä, mutta niiden hankkimiseen työntekijä itse ei aina pysty vaikuttamaan.

2. Istahda välillä

Istahtaminen on tärkeää aina, kun se on mahdollista. Tauon työn ohessa ei tarvitse olla pitkäkään, kunhan saat kankkua jonnekin.

3. Nosta jalat ylös.

Tauolle mennessä jalat kannattaa nostaa ylös. Kun istuu alas kahvihuoneessa, voi nostaa jalat pöydälle tai pöydän alla vastapäiselle tuolille. Se elvyttää seisomatyössä.

4. Nojaile pöytään

Tilanteesta kannattaa ottaa vaari ja nojailla työn ohessa pöytään aina, kun se on mahdollista. Painoa pitää seisoessa nostella vuorotellen pois kummaltakin jalalta. Jos työpisteessä jokin rakenne tai uloke, jolle voi nostaa jalan, sitä kannattaa käyttää. Painon vaihtelu seisoessa on tärkeää.

5. Pienet liikkeet avuksi

Kannattaa tehdä kaikkea, mihin itse pystyy vaikuttamaan. Selkäkipua helpottavat pienet, elvyttävät liikkeet. Ryhtiä kannattaa välillä oikaista. Kun nostelee käsiä ylös ja kurottaa alaspäin, saa venytettyä selkäänsä. Seistessä tuleva staattinen kuorma pitäisi jumpata auki.

Mika Peltonen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.