Viisi vinkkiä palkkakuitin tarkistamiseen

Palkkalaskelma eli palkkakuitti on syytä tarkistaa joka kerta. Kesätyöntekijöiden kannattaa olla tässä erityisen tarkkana. Viime kesänä SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteiseen kesäduunari-infoon tuli yli 500 yhteydenottoa. Yllättävän moni niistä koski maksamattomia iltalisiä ja sunnuntai- tai ylityökorvauksia.
24.06.2014 10:00 karhu admin
Kesäduunari-info auttaa kesätyöntekijöitä työsuhteen ongelmissa.

Mitä palkkakuitista pitää tarkistaa, kesäduunarineuvoja Sini Siikström?

1. Palkka oikealle tilille

Katso ensin, että henkilötietosi ja pankkitilisi ovat oikein.

2. Varmista, että peruspalkka on oikein

Peruspalkan pitää olla vähintään se, mitä työsuhteessa sovellettavassa työehtosopimuksessa todetaan. Esimerkiksi oman liiton nettisivuilta voi tarkistaa, mikä on tehtävästä maksettava vähimmäispalkka.

3. Tarkista työvuorolistan mukaiset lisät

Kannattaa tarkistaa, että mahdolliset lisät on maksettu oikein.

Iltalisät, sunnuntai- ja ylityökorvaukset ja muut työaikalisät pitää olla palkkakuitissa eriteltyinä. Lähtökohtaisesti palkanlisiä ei saa sisällyttää peruspalkkaan.

Kannattaa ottaa vaikka kännykkäkameralla kuva työvuorolistasta. Se helpottaa lisien tarkistamisessa. Myös omasta kirjanpidosta työtunneista on apua.

4. Verot verokortin mukaan

Tarkista, että verot on pidätetty antamasi verokortin mukaisesti.

Työnantajamaksut vaihtelevat sen mukaan, minkä ikäisestä työntekijästä on kyse. 18 vuotta täyttäneen on syytä katsoa, että palkasta on pidätetty eläkemaksu.

5. Lomakorvaus pitämättömistä lomapäivistä

Kun työsuhde päättyy, viimeisestä palkkakuitista on hyvä tarkistaa, että lomakorvaus on maksettu pitämättömistä lomista.

Työntekijälle tulee maksaa lomakorvaus työsuhteen päättyessä, jollei kertyneitä lomapäiviä ole pidetty työsuhteen aikana. Lomapäivien pitämisestä kannattaa sopia työsuhteen aikana.

Birgitta Suorsa

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.