Viisi vinkkiä osatyökykyisen työntekoon
Tavallisimmat syyt osatyökyvyttömyyteen ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä mielenterveyden häiriöt. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan 75 000 osatyökykyistä hakee töitä.
Osatyökyvyttömyyseläkkeellä oli vuonna 2013 runsaat 23 000 henkilöä, joista 70 prosenttia kävi työssä osa-aikaisesti.
Miten osatyökykyisen työ järjestetään, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Nina Nevala sosiaali- ja terveysministeriön Osakykyiset työssä -ohjelmasta?
1. Organisoi työtä
– Järjestelkää työtä ja työaikoja yhdessä työntekijän kanssa. Hän tietää parhaiten, missä tarvitsee apua tai muutoksia. Usein työn ja työaikojen uudelleenjärjestelyt riittävät.
2. Tee työpaikasta esteetön
– Osatyökykyisille on saatavilla apuvälineitä. Eri yhdistyksillä on tietoa esimerkiksi erilaisten oppijoiden tai liikuntavammaisten työtä helpottavista apuvälineistä.
3. Ota selvää tukimuodoista
– Työnantaja voi saada esimerkiksi TE-hallinnolta palkkatukea tai rahallista tukea töiden järjestelyyn. Myös Kela korvaa apuvälineitä ja kuntoutusta.
– Osatyökykyiset työssä -ohjelmassa on kokeiltu uutta toimintatapaa, jossa työnantajan tai TE-toimiston nimeämä työkykykoordinaattori suunnittelee osatyökykyisen kanssa palvelu-, tuki- ja etuuskokonaisuuden.
4. Tee yhteistyötä
– Työntekijä, työnantaja ja työterveyshuolto suunnittelevat yhdessä parhaat käytännöt työnteolle.
– Avoin keskustelu ja tiedon jakaminen työyhteisölle on edellytys osatyökykyisen jaksamiselle.
5. Pidä yllä myönteistä ilmapiiriä
– Tutkimusten mukaan työkavereiden ja työnantajien myönteiset asenteet ja tiedot erilaisista vammoista ja sairauksista ovat edellytyksiä osatyökykyisten työssäololle.
– On hyvä ajatella ennemmin osatyökykyisen vahvuuksia ja osaamista kuin hänen rajoitteitaan. Jokainen meistä on jossakin vaiheessa uraansa osatyökykyinen, esimerkiksi sairaslomalta palatessa.
Tiina Tenkanen