Viisi vinkkiä osatyökykyisen työntekoon

Tavallisimmat syyt osatyökyvyttömyyteen ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä mielenterveyden häiriöt. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan 75 000 osatyökykyistä hakee töitä.
23.06.2015 14:35 karhu admin
Jouko Tarrimaa (kesk.vas.) ja Jori Näykki (kesk.oik.) Kauhavalta osoittivat mieltään osatyökykyisten oikeuksien puolesta eduskuntatalolla, 4. elokuuta 2011.

Osatyökyvyttömyyseläkkeellä oli vuonna 2013 runsaat 23 000 henkilöä, joista 70 prosenttia kävi työssä osa-aikaisesti.

Miten osatyökykyisen työ järjestetään, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Nina Nevala sosiaali- ja terveysministeriön Osakykyiset työssä -ohjelmasta?

1. Organisoi työtä

– Järjestelkää työtä ja työaikoja yhdessä työntekijän kanssa. Hän tietää parhaiten, missä tarvitsee apua tai muutoksia. Usein työn ja työaikojen uudelleenjärjestelyt riittävät.

2. Tee työpaikasta esteetön

– Osatyökykyisille on saatavilla apuvälineitä. Eri yhdistyksillä on tietoa esimerkiksi erilaisten oppijoiden tai liikuntavammaisten työtä helpottavista apuvälineistä.

3. Ota selvää tukimuodoista

– Työnantaja voi saada esimerkiksi TE-hallinnolta palkkatukea tai rahallista tukea töiden järjestelyyn. Myös Kela korvaa apuvälineitä ja kuntoutusta.

– Osatyökykyiset työssä -ohjelmassa on kokeiltu uutta toimintatapaa, jossa työnantajan tai TE-toimiston nimeämä työkykykoordinaattori suunnittelee osatyökykyisen kanssa palvelu-, tuki- ja etuuskokonaisuuden.

4. Tee yhteistyötä

– Työntekijä, työnantaja ja työterveyshuolto suunnittelevat yhdessä parhaat käytännöt työnteolle.

– Avoin keskustelu ja tiedon jakaminen työyhteisölle on edellytys osatyökykyisen jaksamiselle.

5. Pidä yllä myönteistä ilmapiiriä

– Tutkimusten mukaan työkavereiden ja työnantajien myönteiset asenteet ja tiedot erilaisista vammoista ja sairauksista ovat edellytyksiä osatyökykyisten työssäololle.

– On hyvä ajatella ennemmin osatyökykyisen vahvuuksia ja osaamista kuin hänen rajoitteitaan. Jokainen meistä on jossakin vaiheessa uraansa osatyökykyinen, esimerkiksi sairaslomalta palatessa. 

Tiina Tenkanen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.