Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Viisi vinkkiä: Nosta oikein

Nostoissa kannattaa olla tarkkana. Ota selvää kuinka nostat oikein.

Uutinen

Viisi vinkkiä: Nosta oikein

Keskimäärin 8 500 suomalaista päätyy vuosittain sairauslomalle sen takia, että jokin paikka on pettänyt käsivoimin taakkaa siirrettäessä. Varsin usein sairausloman syynä on selkä. Miten raskaita taakkoja nostetaan oikein, työfysioterapeutti Heli Laakkio Invalidisäätiön Orton Prosta?

1. Suunnittele nosto etukäteen

Kannattaa ensin katsoa, mitä ryhtyy tekemään eli mistä taakka siirretään ja mihin. Siinä vaiheessa, kun taakka on jo käsissä, on aika vaikea suunnitella, mihin astua ja miten päin tavaraa kuljettaa.

2. Pyydä kaverilta apua

Iso osa selkäpotilaistamme kertoo, että oli muka nopeampi tehdä nosto itse. Olisi parempi tehdä kerralla oikein eli pyytää apua kaverilta.

Työpaikoilla avun pyytämisestä tulisi tehdä hyvä tapa.

Kun apua saa, kannattaa sopia etukäteen, millä sanalla taakka nostetaan: yksi, kaksi, kolme vai yksi, kaksi, kolme, hep. Jos kumpikin nostaa taakan eri komennolla, on vammautumisriski jo olemassa.

3. Oikeat otteet ja hyvä tasapaino

Eri taakoista otetaan kiinni eri tavalla. Painavasta jauhosäkistä kannattaa ottaa kiinni ristikkäisistä kulmista.

Yleensä taakka pidetään mahdollisimman lähellä vartaloa. Kuumat kattilat ja hapot täytyy kuitenkin pitää etäällä vartalosta.

Kun ryhdytään nostamaan, tärkeää on hyvä tasapaino ja hyvät kengät. Koukistetaan polvia, jännitetään keskivartalon lihaksia ja nostetaan taakka ns. jaloilla. Samalla voi hengittää ulos.

4. Vältä kiertoa

Vartalo on syytä pitää nostossa suorassa. Turha kierto lisää selkävammojen riskiä. Jos taakka pitää siirtää viereen, jalkoja siirtämällä liikutaan oikeaan kohtaan.

5. Käytä apuvälineitä

Työpaikalla on usein tarjolla hyviä apuvälineitä: nostimia, liinoja ja mattoja. Painavaa taakkaa on helpompi työntää maton päälle asetettuna kuin kantaa käsin.

Apuvälineiden käyttö kannattaa opetella etukäteen. Ne ovat turhan usein käyttämättöminä työpaikalla. Harjoittelemalla ne saadaan käyttöön.

Paljon nostoja sisältävässä työssä työpisteet voi suunnitella siten, että nostot tehdään tasolta toiselle esimerkiksi tasonostimia käyttäen. Nostot lattialta ylös kannattaa minimoida.

Birgitta Suorsa