Viisi vinkkiä: Miten vältän hiirikäden?

Sormia pistelee, ne puutuvat ja ranteessa tai kyynärvarressa on sietämätön kipu. Hiirikäsi-oireyhtymästä kärsivät etenkin päätetyötä tekevät. Riski kasvaa, mikäli päätetyötä tehdään yli 30 tuntia viikossa.
30.07.2013 08:00 karhu admin
Hiirikättä kannattaa välillä venytellä ja jumpata. Se onnistuu hyvin työn lomassa.

Yleensä hiirikäsi paranee 1-2 viikon levolla. Jos oireet ovat pahat, hoidoksi voidaan määrätä myös fysikaalista hoitoa, kipulääkitystä tai paikallisia kortisonipistoksia. Joka tapauksessa työpisteen ergonomiaa pitää parantaa ja työskentelytapoja täytyy muuttaa.

Kuinka hiirikäden syntymisen voi estää, työfysioterapeutti Maarit Laitala Diacor Terveyspalveluista?

1. Pidä minitaukoja

Nosta kädet pois näppäimistöltä ja hiireltä 1-2 minuutiksi. Rentouta, suorista, koukista käsiä edestakaisin. Tee dynaamista liikettä eli jännitä ja rentouta. Laita esimerkiksi kädet nyrkkiin ja avaa ne. Näillä liikkeillä käsien verenkierto elpyy ja lihakset rentoutuvat.

Jos on taipumusta lihaskireyteen, lihaksia kannattaa venyttää. Hiirikäden venytysohjeet voi pyytää fysioterapeutilta.

2. Vahvista käsivarsien lihaksia

Yleensä ongelmana on, ettei yläraajoissa ole riittävästi voimaa. Silloin käsienkin puristusvoima on heikko. Alhainen lihasvoima altistaa rasitusvammoille. Kuntosalilla, puutarhatyössä tai autoa korjatessa joutuu käyttämään laajasti eri lihaksia, jolloin ne vahvistuvat.

3. Oikea ergonomia, oikeat työvälineet

Työasennon pitää olla rento. Työtaso on helposti pari senttiä liian korkealla tai matalalla. Sopiva työskentelykorkeus tukee hyvää ryhtiä, joka kuormittaa kehoa vähemmän. Kannattaa muistaa, että hartiajännitys lisää hiirikäden riskiä.

Ihmisten kädet ovat erilaiset. Osa tarvitsee näppäimistöön tai hiirelle rannetuen.

4. Korjaa istuma-asento

Käden hermostus lähtee kaularangasta. Jos nojaa taaksepäin selkä pyöreänä ja kurkottaa päätä ja kättä eteenpäin, koko käden lihaksisto on jännittynyt, paine selkärangassa kasvaa ja lisäksi käden hermokudos voi ärsyyntyä.

5. Siirrä hiiri toiselle kädelle

Vaihda hiiri välillä toiselle kädelle. Jos hiirikäsi oireilee, hoitoa kannattaa hakea heti. Jos hiirikäsi kroonistuu, hoito on vaikeampaa.

Birgitta Suorsa

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.