Viisi vinkkiä koulutussuunnitelman laatimiseen
Tämän vuoden alusta työntekijän kouluttaminen on ollut työnantajalle entistä houkuttelevampaa. Työpaikalla pitää laatia koulutussuunnitelma, jotta työnantaja saisi koulutuksesta verohelpotuksia.
Miten luottamusmiehet voivat vaikuttaa koulutussuunnitelman laatimiseen, työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Tarja Kröger?
1. Yhteistoiminnassa
Koulutus- ja henkilöstösuunnitelma tehdään yhteistoimintamenettelyssä. Luottamusmies voi valmistautua neuvotteluihin etukäteen miettimällä osaamisen kehittämistarpeita.
Jos toiminnassa tapahtuu muutoksia, henkilöstö voi esittää omat arvionsa osaamisen puutteista ja koulutustarpeista.
2. Huomioi erityisryhmät
Koulutussuunnitelmassa pitää lain mukaan ottaa erikseen huomioon työttömyys- ja työkyvyttömyysuhan alaiset. Suunnitelmaa laadittaessa kannattaa pohtia yhdessä keinoja, joilla työuria saataisiin jatkettua.
3. Työnantaja päättää
Koulutussuunnitelman sisällöstä päättää yleensä työnantaja. Mitä paremmin palkansaajapuoli argumentoi koulutustarpeet, sitä paremmat eväät heillä on onnistua.
4. Henkilöstöryhmät yhteistyöhön
Jos työnantaja päättää, keitä koulutetaan ja kuinka paljon, kaikkien henkilöstöryhmien edustajien kannattaa pohtia yhdessä järkevintä tapaa, miten koulutus kohdennetaan.
5. Kehittäkää ammatillista osaamista
Työnantaja voi saada subventiota vain, jos koulutus on kohdennettu ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Normaali perehdyttäminen ei kelpaa verohelpotuksiin.
Mika Peltonen